Как не се прави еротичен филм

"365 дни" по едноименната книга на Бланка Липинска е всичко, което един еротичен филм НЕ трябва да бъде.

Репликата “загуби ли се, моето момиче?” може да прозвучи много секси в определени обстоятелства, но дори от устата и на най-сексапилния мъж, би могла изобщо да не е на място, ако е необоснована.

Това е едно от многото недоразумения в новото горещо заглавие на Нетфликс “365 дни”. Стоически издържах седмици наред, без да видя за какво става въпрос, независимо че филмът оглавява класацията за страната ни по гледаемост. Пречупих се заради добро парче от саундтрака и обещания за страхотни секс сцени. 

А каква е историята?

Сициалиански гангстер и баща му са простреляни. В замъгленото му съзнание се появява образа на млада жена. Той оцелява и освен всичко друго, няколко години по-късно вижда жената от видението си на летището. Вечерта просто я отвлича, не и преди да изрече репликата - “загуби ли се, моето момиче?”. Тя е полякиня, в отпуска е с гаджето си, коeто се държи безобразно. Секси босът на мафията я прибира в огромното си имение и й казва, че има 365 дни, за да се влюби в него, обещавайки, че ще направи всичко възможно това да се случи.

Дори ако до този момент всичко звучи нелепо, тепърва ще става още по-страшно. 

Италианско-полската продукция, в която са изхарчени доста пари – заснемане, локации, сценография, има два основни проблема. Диалогът и актьорската игра.

Италианският актьор Микеле Мороне, който е в ролята на Масимо, е едно от малкото хубави неща в продукцията. Актьорският му талант не е сред най-силните му страни, но е няколко нива над този на колежката му – Анна-Мария Секлука, която е в ролята на отвлечената и опърничава Лаура. Опитва се да е бойна, да му противоречи, но животът, прекаран в постоянен шопинг, по частни самолети и яхти, започва да й допада. За съжаление на всички останали жени по света, дори химията между нея и Мороне не е достоверна. В голяма част от филма можем да се насладим на полуголото му тяло, покрито със съвсем истински татуировки, независимо че често сценарно няма причина той да е гол. Причината е ясна! 

“365 дни” попада в графата на “50 нюанса сиво” с това, че е подобие на порно. Което, от своя страна, не е съвсем порно. Очаква се хепи енд, вместо само хепи ендинг. Подобно на връзката на Анастейша и Крисчън, тази история също е адаптация по роман – този на Бланка Липинска, превърнал се в бестселър. Фантазиите на дамите, закупили и прочели книгата, са пряко отговорни за появата филма.

Филмът можеше да бъде спасен поне за жанра си, но дори секс сцените не успяват да послужат за кукичка. Както всички се досещаме, Лаура ще склони да бъде със своя гангстер. Секс сцените не си струват, макар и да са най-доброто във филма.

Кои са актьорите

Микеле Мороне е италиански певец, актьор и модел. Само на 29 години е, но има две деца и развод зад гърба си, както и 7 милиона последователи в Инстаграм. Двамата с Анна-Мария веднага бяха заподозрени във връзка по време на снимките на филма. Нещо, което тя отрече с кадър в социалните мрежи с истинския си партньор. 

И все пак...

Лято е и всеки от нас може да иска да запълни час и половина от деня си. Хубави локации, стегнати тела, на моменти сполучлива страст, яхти и гледки, както и прекрасен саундтрак - могат поне да ви вдъхновят да преживеете своето лятно приключение. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт