Парижки синдром

Китайски Париж пред обектива на Франсоа Прос.

През 2017-та фотографът Франсоа Прос набира популярност с необичен фотографски проект, носещ заглавието "Paris Syndrome". Едва ли бихме свързали името на френската столица, известен преди всичко като град на любовта, със "синдром". 12 китайци на година изпадат в депресивни състояния заради различията от представите им за Париж и действителността, която ги посреща, когато посетят града. И макар това да не е медицински доказано заболяване, има име: парижки синдром.

Така преди десет години Тиандучен, бивш призрачен град в Китай, изживява своето преображение, сдобивайки се със 100-метрова Айфелова кула, парк, вдъхновен от градините на Версай и цял квартал в типичния за Париж Османов стил.

Вляво - копието на Айфеловата кула

С над 30 000 жители, градът е известен като най-предпочитания декор за сватбени фотографии. Бърз тур из малките улички на Париж, оказва се, е възможен и на другия край на света. Франсоа Прос работи върху книгата "Paris China", която се очаква да излезе съвсем скоро. Междувременно се залавя с още по-сложна задача. Този път главната роля се пада на любимата Венеция, сравнявайки я с Лас Вегас и с предградие на Ханджоу.

Кой е оригиналът?

Въпреки че фотографиите са доста подобни, Франсоа ни предизвиква да се съсредоточим повече върху разликите, белязани от културните и исторически аспекти, отколкото върху приликите. Архитектурните детайли, изпипани почти до съвършенство, не могат да изместят влиянието на средата и хората, обитаващи дадено място и придаващи му собствен характер. Една от целите на фотографа е да покаже и огромната сила на глобализацията към днешна дата. Споделя, че подготвя нов проект. Кой ли град ще се сдобие със свое копие? Предстои да видим.

Вляво - копието на Айфеловата кула

Венеция?

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт