Безграничният Нийл Патрик Харис

Ако някой може да излезе по бельо на церемонията на наградите Оскар, това е той.

Косара Йорданова

Звездата от Холивуд, Нийл Патрик Харис, е роден на 15 юни преди 47 години в Албъкърки, Ню Мексико, САЩ. Днешната му популярност е свързана с много сфери на изкуството – актьорско майсторство, музика, режисура и дори илюзионизъм. Продуцира и филми. Талантът му е многопластов и се проявява в различни проекти през годините. Американският актьор е известен най-вече с ролята си в сериала Как се запознах с майка ви, създаден по идея на Картър Бейс и Крейг Томас.

via GIPHY

Нийл се влюбва в актьорската професия още в ранните си години, когато е забелязан от сценариста Марк Медоф. Така на 15 години Харис получава първата си роля във филма Сърцето на Клара. В него той си партнира с Упи Голдбърг и печели номинация Златен глобус за поддържаща роля. Тя е последвана от още една за сериала, в който се снима в продължение на четири години - Доктор Дуги Хаузър. Образът му е на гениален, интелектуално превъзхождащ останалите тийнейджър, който е вече работещ лицензиран физик. Дуги Хоузър среща трудности при сблъсъка на сложната му лекарска професия с естествените юношески проблеми на всеки подрастващ. С този сериал Харис добива широка известност и си проправя път към осъществяването на бъдещите творчески планове.

 

След сериала Доктор Дуги Хаузър, Нийл пренасочва любовта си към камерата в любов към сцената и театралното изкуство. Тъй като притежава естествен талант и страст и към музиката, и към пеенето, той бързо си проправя път към Бродуей. Получава огромно признание от публиката, благодарение на което след години, Нийл е поканен неведнъж да бъде домакин на най-голямото годишно събитие в Холивуд - наградите Оскар. Актьорът е предпочитаният избор за водещ на най-бляскавата вечер. Той притежава великолепен комедиен талант, остроумие и липса на излишни скрупули, на което Академията силно разчита. Очакванията са оправдани, когато през 2015 година Нийл Патрик Харис прави чудесно шоу и до голяма степен допринася това да остане една от най-незабравимите вечери на Оскарите.  

Един от най-забавните моменти е, когато Нийл решава да излезе на сцената само по слип, пресъздавайки известната сцена от филма Бърдмен, в която същото прави героят на Майкъл Кийтън. Оставайки само по бельо, произнася думите: "Актьорството е достойна професия", което изумява и  разсмива публиката. Нюйоркското списание Vulture определя встъпителния монолог на Харис като най-добрия в деветдесетгодишната история на Оскарите. Той се превръща в истински професионалист за водене на церемонии по награждаване. Пример за други такива са Златните глобуси, наградите Тони и праймтайм наградите Еми. Харис твърди, че получава полезен опит от воденето на такива забележителни  събития като изброените. Винаги действа самоуверено, наслаждавайки се на всяка минута от шоуто. 

В считания за най-големия му професионален успех на екрана -  Как се запознах с майка ви, Нийл играе ролята на заклетия ерген Барни Стинсън. Сериалът се състои от девет сезона, в които главният герой Тед Моузби (Джош Раднър) разказва различни истории на децата си за всички моменти и събития, свързани с приятелите му Маршал (Джейсън Сийгъл), Лили (Алисън Ханиган), Барни (Нийл Патрик Харис) и Робин (Коби Самолдърс) до кулминационния момент, в който след дълго търсене, среща своята сродна душа - майка им. Ситком сериалът е комедиен, съвременен и успешен, което до голяма степен се дължи на образа на Харис. Барни Стинсън се стреми към това всеки миг да е легендарен и запомнящ се, като вярва, че самият той е такъв. Това предизвиква симпатии и възхищение у публиката, която до голяма степен се стреми да му подражава и да има същата прекрасна нагласа към живота и себе си. Барни разсмива зрителите с превърналите се в култови реплики: 

,,Когато се чувствам тъжен, спирам да бъда такъв и вместо това ставам великолепен. Самата истина."

,,Всички, които познавам, или се омъжват, или забременяват. Аз просто ставам по-великолепен."

,,Независимо какво постигнеш в живота, то не е легендарно, ако приятелите ти не са там, за да го видят."

През 2014 година Нийл прави завой към трилър жанра и заема една от главните роли в лентата на Дейвид Финчър - Не казвай сбогом. В него  играе ролята на Деси Колингс - тийнейджърската любов на Ейми, който все още е влюбен в нея. Тя се обръща към него, когато няма къде да отиде. Харис прави впечатляващ портрет на притеснителен и обсебен мъж, неспособен да се откъсне от жената, която го е заразяла преди много години. Придава нужния зловещ елемент на трилъра, който кара публиката едновременно да се чувства неловко и заинтересовано. 

Нийл Патрик Харис проявява интерес и към озвучаването в редица анимации като Пингвините на Мадагаскар, Котки и кучета: Отмъщението на Кити Галор, Облачно с кюфтета и др. 

Преди две години американският актьор се снима в сериала Поредица от злополучни събития, за който винаги говори с голямо въодушевление. В тази продукция на Нетфликс Харис е дегизиран като страховития възрастен граф Олаф, който в преследване на богатството на родителите на Вайълет, Клаус и Съни Бодлер, решава да стане техен настойник. Сериалът продължава два сезона и се определя като черна комедия с драматичен привкус.

Изненадващ факт за Нийл Патрик Харис е, че никога не е взимал уроци по танци, което го прави самороден талант, като се има предвид фактът, че е част от толкова много мюзикъли. Актьорът твърди за себе си, че един от големите му недостатъци е разсеяността му, а един от страховете му - публичното унижение. 

От 2014 година Нийл Патрик Харис е омъжен за Дейвид Бъртка, с когото ги свързват едностранни професионални интереси. Двамата имат прекрасни близнаци - Харпър Грейс и Гидиън Скот, които в момента са на 9 години. 

via GIPHY

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт