Let the music play, Хю Лори

Д-р Хаус, който ни омагьоса с музиката си, навършва 61 години.

Косара Йорданова

На 11 юни 1959 г. в Оксфорд, Великобритания, се ражда Хю Калъм Лори. Световна известност получава с ролята си на неконвенционален медицински гений, оглавяващ екип от диагностици в измислената Университетска болница Принстън-Плейнсбъро в Ню Джърси в хитовия сериал Д-р Хаус. Заради блестящото си актьорско превъплъщение Хю Лори получава два Златни глобуса. Д-р Хаус често влиза в конфронтации с колегите си, като си служи с остроумие и голяма доза сарказъм. Нестандартен, провкоативен и често циничен, той остава един от любимите ситком персонажи. Всички фенове  се забавляват с репликите от сериала:

Само ми кажи, ако съм споменал нещо, с което съм те обидил, за да знам, ако пожелая да сторя същото по-късно.

Нищо лично, всъщност аз не харесвам никого.

Пукаше ми в продължение на осем секунди. След това се разсеях.

За ролята си в сериала Хю Лори споделя, че не я намира за особено конструктивна, а дори за прекалено еднообразна. Определя дните си на снимачната площадка като мрачни времена, от които иска да избяга. Той влиза в ролята на доктор за цели осем години и се превръща в международна звезда. След като приключват снимките на последния сезон, Лори решава, че има нужда от голяма промяна и нов път, по който да поеме. Жадува да избяга от рутината, убийствена за повечето хора от актьорската гилдия. 

За разлика от екранния си образ, Хю Лори има дълбока връзка със семейството си и дълго време страда заради раздялата си с него. След като приключва със Д-р Хаус, решава да възстанови пропуснатото. Желанието му е да  навакса изгубеното време със съпругата и децата си. 

Освен с Д-р Хаус, британският актьор участва и в други известни филми. През 1995 година, той участва във адаптацията на романа на Джейн Остин – Разум и чувства. Превъплъщава се в образа на господин Палмър – критичен и тесногръд мъж, който рядко удостоява заобикалящите го с усмивка. Отново ставаме свидетели на присъщия за персонажите на актьора сарказъм. Лори се снима също и в любимия на много деца, а и възрастни Стюарт Литъл. В него той играе ролята на любящия и грижовен баща – господин Литъл. Този път той излъчва топлосърдечност и милосърдие, което е неприсъщо за повечето образи, в които сме свикнали да го виждаме. Последният проект на актьора е сериалът Пето Авеню с нестандартен сюжет, който отива на натурата на Хю Лори. Историята разказва за екипажа на Авеню 5, космически круизен кораб, пълен с разглезени, богати туристи. Необходими са им цели три години, за да могат да се върнат на Земята. Лори влиза в една от главните роли на капитан Раян Кларк. По-късно се оказва, че всъщност той е просто актьор, който е нает да се преструва на капитан. 

Хю Лори и страстта му към музиката

Не за малцина е известна любовта на Хю Лори към музикалното изкуство и по-конкретно към блуса. Това е другата област, в която актьорът проявява завиден талант. След финала на Д-р Хаус той не се отдава на почивка в пълния смисъл на думата. Насочва креативната си енергия към музиката и прави кавъри на парчета като Unchain my heart, You don’t know my mind, Louisiana blues, Saint James Infirmary и др. Самият Хю Лори твърди, че музиката заема по-голямо място в сърцето му от актьорството. През 2011 г. излиза първият му музикален албум - Let Them Talk, който има голям успех. Приятно изненадан и вдъхновен за нови изяви в музиката, през 2013 г. излиза нова порция блус с наименованието Didn't It Rain. Хю Лори лесно успява да предаде удоволствието си от правенето на музика на публиката. Почти на шега, както само дарените с много талант умеят.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт