Да попаднеш в апартамента от филма "Мечтатели" на Бертолучи

Боряна Илиева пресъздава интериорите на някои от най-култовите филми.

Случвало ли ви се е да помните само определени кадри от филм, който сте гледали? Или пък само дадена фраза? Сещате ли се за aпартамента от "Мечтатели" на Бертолучи? Или за къщата от "Призови ме с твоето име" на Лука Гуаданино? Имате ли желание да се настаните, макар и виртуално, в някоя филмова локация?

Мечтатели

Боряна Илиева, художник и архитект, за която научаваме от италианско издание, ни дава тази възможност, пресъздавайки с изключителна прецизност някои от интериорите на най-обичаните филмови заглавия. Поредицата Floor Plan Croissant на Боряна стартира преди няколко години, почти на шега. И е идеалното бягство от делника.

Със сигурност Боряна Илиева гледа филмите по малко по-различен начин от нас, обикновените зрители. Изучава разположението на камерите, мебелите, обстановката. Първата стъпка от работния процес е разчертаването на пространството върху милиметрова хартия, за да се спазят пропорциите. След това се преминава и към оцветяване с молив или акварел. Важни са подът, дамаската, използваните материали - всички те работят в абсолютен синхрон, за да можем да "попаднем" на филмовата локация. 

La La Land

Идеята за начало на този необичаен проект хрумва на Боряна след като присъства на лекция на финландския архитект Юхани Паласмаа в София. Той посвещава години в изучаването на филмовите пространства в творбите на Хичкок, Тарковски, Антониони, Кубрик. Благодарение на тогавашното вдъхновение и неспирната работа на Боряна днес можем да прекараме малко време в апартамента на Салвадор от "Болка и величие" на Педро Алмодовар, например. Или да отскочим до "La La Land". А вие?

Апартаментът на Салвадор от "Болка и величие"

Още за Floor Plan Croissant може да научите тук и тук

 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт