Разходка с Кафка из празните улици на града

Всичко е въпрос на преодоляване, което започва с преодоляване на себе си.

“Търпението е ключът към всяка ситуация. Човек трябва да проявява съчувствие, да се отдава, но в същото време да остава търпелив и сдържан.”

Някога, през месец март в далечната 1920 г. чешки тийнейджър, назован Гюстав Януш пристига в Workman’s Accident Insurance Institution, където работи татко му. Младежът отива там, за да се срещне с брилянтния колега на баща си, с автора на “Метаморфозата” Франц Кафка, който работи в компанията 12 години. Постепенно между двамата се заражда неочаквано приятелство и в следващите 4 години от животите си споделят дълги разходки из града, говорейки за литературата и живота.

През 1951 г., много след смъртта на Кафка, Януш публикува част от тези невероятно обогатяващи разговори в Conversations with Kafka. Това, което прави тази кореспонденция толкова завладяваща, е фактът, че всичко произнесено и споделено ни кара да опознаем и други страни на привидно вечно мрачния и недоволен Франц. Може би защото, разговаряйки един с друг, непрекъснато провокираме умовете, душите и възприятията си за света. И понякога, съвсем понякога, между идеите, думите и разсъжденията, се появява малка светлина. Почти се съзира зеленината на прясната трева, която предстои да се появи след шума на мъртвите тъжни листа.

Представете си, че се разхождате из улиците с Кафка. Дълго и бавно вървите. Гледате в шумата по тротоара, гледате се в очите и говорите за несполуките в любовта. Питате го “Какво е това чувство?” И той отговаря:

Какво е любов? В крайна сметка тя е нещо доста семпло. Любовта е всичко, което усилва, разширява и обогатява нашия живот. С цялата своя висота, с цялата си дълбочина. Любовта обаче има няколко проблема, продобно на едно превозно средство. Единствените проблеми за едно превозно средство са шофьорите, пътниците и самият път.

И както си говорите с Кафка… тихо, мъдро и спокойно си давате сметка, че много по-често, отколкото ви се иска, пътят води до преобръщане на колата, до катастрофа, до смърт на шофьора и пътника. Самият Франц е добре запознат с болките на сърцето и съкрушителните раздели, както става ясно от неговите писма до Милена. И така де, след като може би неизбежно вървим към катастрофата, какво можем да направим? Чудите се, мислите си, питате Кафка. В думите му прозвучава ехо от вярването на Ницше, че цялостта на живота е пряко свързана с приемането на трудностите:

Просто бъди тих и търпелив. Позволи на злините и неприятностите да преминат спокойно край теб. Не бягай от тях и не ги избягвай. Напротив. Наблюдавай ги внимателно. Нека разбирането е по-силно от тревожността и раздразнението. Така ще бъдеш по-голям от проблемите си. Мъжете могат да достигнат величие само ако успеят да преодолеят това колко са дребни всъщност. 

Поглеждате Кафка в очите. Така, както младият Гюстав го е гледал. С желание и копнеж за още мъдрости. Понякога мълчите. Понякога потъвате в тъмните кътчета на мрачните си души. Разбирате, че търпението и спокойствието са ключът. Но какво, ако не сте достатъчно силни да ги откриете в себе си? Спирате на улицата преди да се разделите. Уличните лампи хвърлят светлина върху ръбестото смирено мрачно лице на Кафка. Виждате в големите му очи, че предстои да ви каже нещо, което да промени живота ви. И той го казва. Сякаш за последно:

Търпението е ключът към всяка ситуация. Човек трябва да проявява съчувствие, да се отдава, но в същото време да остава търпелив и сдържан.… Няма подобно нещо като огъване или пречупване. Всичко е въпрос на преодоляване, което започва с преодоляване на себе си. И то е неизбежно. Да се опиташ да избягаш от този път, означава да се разбиеш на парченца. Човек трябва търпеливо да приеме случващото се и да му позволи да порасне в душата му. Бариерите на страха могат да бъдат разбити само с любов. В мъртвите листа, които шумолят в краката ни, трябва да съумеем да види младата зелена трева на пролетта, която се задава след това. Този процес се състои в търпеливо и спокойно изчакване. Търпението е единственият съществен фундамент в това една мечта да се превърне в реалност.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт