„Велика“ по HBO GO – един сатиричен, непочтителен и забавен поглед към историята

Екатерина Велика оживява през погледа на Тони Макнамара, човекът зад филма „Фаворитката“.

Сериалът “Велика” от самото начало прави своята заявка, че е много “слабо базиран на истинска история”. Започва с напускането на Екатерина Велика на Австрия, за да се омъжи за руския император Петър. В главните роли са чудесният тандем Ел Фанинг и Никълъс Холт. Тя е невинна, обича книгите, вярва, че ще се влюби искрено в съпруга си, както и че ще спаси финансово семейството си, встъпвайки в този брак. Това, на което попада, далеч надминава фантазиите й – Петър е разглезен и некомпетентен полуидиот, който яде и пие непрекъснато, забавляват го безумни неща, крещи фразата “ура” за каквото и да било и всички, разбира се, трябва да го повтарят, не го интересува, че хората в страната му гладуват и умират по време на постоянната му малоумна война с Швеция. Преспал е с дамите от целия двор, като най-любимата му е Джорджина (Черити Уейкгийлд), съпругата на най-добрия му приятел Грегор (прекрасен Гуилъм Лий), който не би могъл да има никакви претенции към този факт. 

Екатерина е съкрушена от това, че сексът, който получава, далеч не е това, което си е представяла; съпругът й не се интересува от нея по какъвто и да било друг начин, освен за потенциални наследници; а за капак - продължава подвизите си с Джорджина. Подарява й истинска мечка, след което я убива пред очите й и няма абсолютно никакво желание и намерение да променя каквото и да било в себе си или в страната си. Той е перфектен, според самия него и според всички, които умират от страх да му противоречат. След нещастен опит за бягство, Екатерина открива, че единственият начин тя да оцелее и да поеме нещата в свои ръце, е да го убие.

Според законите, ако Петър умре, тя ще стане императрица. И започва да работи по въпроса.

Подобно на “Фаворитката”, хуморът и обстановката във “Велика” са на изключително високо ниво. Сред шегите на Петър са това да показва на свещеника как изглежда женски полов орган, непочтителни реплики към съпругата му, а и към леля му Елизабет (Белинда Бромилоу). Тя често се самозадоволява пред статуята на баща му и след това му разказва истории как двамата са правили секс, на които Петър отговаря, че е бил в стаята на някои от пътите...

Черешката на цялата сбъркана ситуация е това, че скелетът на майка му, облечен в скъпа рокля, се пази като украшение.

Освен Елизабет, Грегор и Джорджина, играта на останалите поддържащи персонажи също са истинска наслада за зрителите. Мариал (Фийби Фокс) – личната прислужница на Екатерина, бивша първа дама в двора, е загубила привилегии, заради непочтителни действия на баща й към скелета на майката на Петър. Тя е единствената приятелка на Екатерина, след като другите дами се държат грубо и подигравателно с нея, и й помага да развият план за качването й на престола.

Техен неволен съучастник в това се оказва Граф Орло (Саша Дауан) - човек, отдаден на книгите, който ненавижда Петър, но е готов да си живее кротко, тъй като се страхува. Нещастните опити на Екатерина да го съблазни пропадат, но в крайна сметка тя успява да го убеди в идеите си. В един момент Петър решава да се държи добре с жена си и й подарява личен любовник, който да я задоволява – Лео (Себастиан де Суза), вярващ в хубавата страна на живота и насладите, които можеш да получиш. Свещеникът Арчи (Адам Годли) също е брилянтно попадение в екипа – той има странни видения с гарвани, отдаден е на вярата си до фанатизъм, но за Екатерина  винаги ще остане човекът, проверил дали тя наистина е девица още с пристигането й. И, разбира се, Генерал Велементов – едър, червендалест, постоянно пиян, той е ръководител на войската на Петър и има сексуални желания към жена му от самото начало.

“Велика” е история в епоха, изтъкана от неочакван хумор. Петър наистина вярва, че е перфектен, но едновременно с това излъчва наивност и жестокост. Той е като малко дете, което не разбира как може някой да не го харесва, независимо, че живее изцяло в сянката на родителите си. Баща му го е мачкал, а майка му го е презирала. Цялото му поведение и същност са плод на всички тези натрупвания. Докато Екатерина е точно обратното. Тя е умна, амбициозна и действително велика в начина, по който използва качествата си и недостатъците на мъжа си. А с развитието на историята виждаме как нейната невинност се трансформира в сила. Брилянтно развита и разказана история с персонажи, които те карат да искаш още и още.

“Велика” си играе умело с герои, много бегло базирани на исторически личности, поставя ги в пищно заснети измислени ситуации и ги прави страшно привлекателни за зрителите. 

Гледайте “Велика” по HBO GO от 16-ти май. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт