Да бъдеш част от картините на Густав Климт

Изключителна дигитална изложба на великия художник в Париж, детайли около личния му живот и още...

На 13 април 2018 година “Ателие на светлините” в Париж отвори врати за едно мащабно и колосално събитие, което включва невиждана дигитална инсталация с над 3000 движещи се изображения с най-ключовите елементи от картините на австрийския майстор Густав Климт.  Стогодишнината от смъртта на твореца бе отбелязана пищно, изкусно, елегантно и мащабно.

“Цялото изкуство е еротика.”, казва Густав Климт, а аз и ти като съвременни любители от 21 век имаме възможността да се изправим (буквално) пред 10 метра еротика, вдъхновение, цветове и страст.

Густав Климт е не само австрийски художник символист, нито просто създателят на виенския сецесион. Климт е художникът, който даде на света “Трите възрасти на жената”, “Адам и Ева”, “Копнеж за щастие”, “Младоженката” и, разбира се, неповторимата и безкрайно емблематична от ранния модернизъм до днес… “Целувката”.

 

Климт е майстор, чийто стил не може да се сбърка. Творец, който с цветовете и страстта си за живот ни остави цяла една художествена вселена и сърцераздирателна любовна история, която да пуска бримки по сърцето ни и да бъде напомняне колко е важно да сме роби на собствената си любов. Именно неговата Емили е позната на света като вечната муза на художника. Жена, която в целия си живот нито за миг не изпитва страх от огромния обем на мощната си любов към Климт. Робиня на собствената си зависимост, която не открива спасение дори и в консултациите си с Фройд. И макар през леглото на твореца да минават различни спорадични вдъхновения, последните думи на Густав Климт са: “Емили трябва да дойде!”

И днес кой град, ако не градът на любовта, може да накара творбите на художника да оживеят в невиждани мащаби? Първият център за дигитални изкуства в Париж се нарича “Ателие на светлините”. Домът на цветовете, движенията и изкуствата се намира в непосредствена близост до Бастилята. Пространство, което те хваща за гърлото, спира дъха ти, посажда малки цветя в душата ти и си позволява да разходи пеперуди в стомаха ти.

Да бъдеш част от картина на Климт всъщност означава да се превърнеш в щрих от монументална вдъхновяваща изложба, която оплита в един танц 120 видеопроектора, мощна звукова система, уникално мултимедийно оборудване. Самият ти имаш възможността да крачиш из магическо пространство, което е разположено на площ от 3300 кв. м. Изправяш крехкото си тяло пред огромни стени, високи 10 метра. Стени, през които пробягват картините на Климт. 

Вълнуващото пътешествие в света на виенския сецесион включва приблизително 3000 движещи се изображения с най-ключовите елементи от картините на Густав. Шоуто е симбиоза от светлина, музика, движение и изкуство и продължава 30 минути. Половин час бягство, което няма да забравиш никога.

 

Да бъдеш част от картина на Густав Климт в 21 век означава да забравиш дневната си рутина и да откриеш своето сърце в сърцето на Париж. Мащабите на това, което ще изпиташ, е неописуемо. Картините сами рисуват себе си. Създават се наново пред очите ти. Хипнотизират те до степен, в която подът и таванът изчезват. Самият ти се изгубваш някъде между миналото и бъдещето. Но не и в настоящето. Ранният модернизъм буквално се стоварва върху теб и емоционалната му тежест е толкова силна, че без да се отделяш от земята политаш 10 метра нагоре. 

“Всеки, който е любопитен да научи нещо за мен като за художник, което е единственото интересно нещо за мен, ще трябва внимателно да се вгледа в картините ми и да се опита да разбере от тях какво представлявам и какво искам.”

Ние пък ти казваме така: “Всеки, който е любопитен да научи нещо за Климт като за художник, което далеч не е единственото интересно нещо в него, трябва да се озове в Париж и да се слее в едно с изкуството на австрийския гений.”

Инсталацията, посветена на Густав Климт, може да бъде видяна до 31 декември 2018. А АртАкция ти предлага видео, заснето директно от изложбата!

 

 

  

Климт изложба Париж

бюлетин

още авангарт