Дейвид ЛаШапел - пророк на Апокалипсиса

От перспективата на голямото Предупреждение, на което сме свидетели, работата на ЛаШапел е повод да се замислим как всеки от нас ще продължи да търси спасението си

Любомира Игнатова

“Death by Hambourger “ 2001

 

За последните близо 30 години, американският фотограф и режисьор Дeйвид ЛаШапел сканира пандемиите на нашето съвремие, създавайки с камерата си делириумни, сюрреалистични, понякога гротескни визуални метафори. Завещание от стотици рекламни модни кампании и портрети на известни личности, овековечени изпод декадентския скалпел на ЛаШапел - откровена експлозия на ярки цветове, в която никой детайл не е случаен... Библейски платна и заспали розови бензиностанции, тънещи сред сластна природа. Всички визии на ЛаШапел носят смътно послание за общество, изгубило се в неврозите си за излишество, слава и вечна красота; общество, отдалечило се от есенцията и от Смисъла.

“Kardashian Christmass Card” (2013)

Сеизмограф на епохата, в която живее, ЛаШапел интуитивно предвещава катастрофата, преди тя да е направила своя Манифест. Неговият свръх-чувствителен сензор детектира "грешката” на света, а талантът му я трансформира в мощен визуален предупредителен знак.

"A new world", 2015

 


Глобално затопляне, екология, тайната на Съвършенството. Утопията, в най-мрачните и в най-божествените ѝ проявления.Т ова за основните теми, които вълнуват напоследък ЛаШапел.

“Seismic Shift”’ ( 2012 )

Последните му визуални пророчества са три видеа към албума на модната икона, артист, дългогодишен приятел и любима муза на ЛаШапел – наследничката Дафне Гинес. “Тя осветява всичко”- казва той за нея. Резултат от вдъхновената алхмия между двамата визионери е тази почти библейска трилогия към предстоящия трети албум на Гинес "Rеvеlations”. 

Част първа: На фона на спокойния ритъм на американски провинциален град, под табела с надпис "Revelations“, излезли на улицата десетки хора (внимателно подбрани архетипи на обществото, в което живеем), участват във вид социален срив – загатната алегория на Апокалипсиса, към който света неизбежно върви. На фона на развиващия се в забавен каданс катаклизъм, Дафне Гинес, автентичен свой образ и футуристична халюцинация, е единственият и неувреден свидетел на това което се случва. 

Второ видение: Камера за наблюдение разкрива пост-апокалиптична версия на безлюдна улица в буржоазно американско предградие. Привидно затишие пред анонимна къща в стил котидж и разхвърляни пред нея сатенена рокля и женско бельо. Внезапно черен спортен автомобил връхлита шумно този спокоен свят, взривявайки по пътя си спряна кола и разпилявайки крайпътни кофи за боклук. Драматичен звук на спирачки. От все още димящия и вече "паркирал” автомобил, изпод звуците на парчето "Deviant Disco” излиза глам-рок-декадентският силует на Дафне Гинес. Облечена в рокля Гучи, тя бавно, но уверено напредва към една от къщите. Отваряйки входната ѝ врата се оказва, че се намира на прага на Нищото, на Края. Или може би е лице в лице с Началото.

"Revelations” – трета и последна част. Вцепенена тълпа. Срещу нея Гинес, облечена във футуристична рокля Ирис ван Херпен се явява като ангел под стена с изображение на Исус и многозначен надпис. Концентрация на препратки и християнска митология - апокалиптично предчувствие, омекотено от разливащия се диско саунд на песента "Hallucinations”

Въпреки глухия тътен на Апокалипсиса, долавящ се от цветните видения на ЛаШапел дори и тук, той не изоставя зрителя си сам и стърчащ сред осиротелите изгорели останки на Света. Заснета през ноември 2019, в тази пророческа творба, присъдата е обявена, наказанието е неизбежен факт, но ЛаШапел загатва за някакъв призрачен шанс за покаяние, за осъзнаване, крехка хипотеза за нова форма на Сътворение след Големия Разпад. Един микрон разпознаваема светлина, доловима като в сън в тези последни секунди на първото видео на "Revelations”, в който апокалиптичният ход на сцената се задвижва назад, връщайки я може би към нейното начало.

Днес, от перспективата на голямото Предупреждение, на което сме свидетели, работата на ЛаШапел е повод да се замислим как всеки от нас ще продължи да търси спасението си, след като светът отново бъде рестартиран с бутона "PLAY”... 

 

Daphne Guiness – Deviant Disco

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт