62 години Гари Олдман

Британското момче на Холивуд, което изигра Бетовен и Чърчил, продължава да надминава себе си с всяка следваща роля.

Косара Йорданова

"Взимаш това, което знаеш, и го пречупваш през собствената си призма. Когато играя някой страдащ човек, който плаче, плаче Гари Олдман, а не героят.

Съвсем наскоро британският актьор Гари Олдман отпразнува шейсет и втория си рожден ден. Известен със своите гениални актьорски превъплъщения, Олдман до такава степен се слива с образите, че често е неузнаваем. Понякога е трудно да бъде разпознат и от най-верните си почитатели. Великолепната му експресивност е винаги премерена с точност. Благодарение на огромния си талант, Олдман притежава способността да превръща всеки нов зрител в свой бъдещ фен. Холивуд се сдобива с истинско богатство в негово лице. Освен от милиони филмови любители по света, актьорът е високо ценен и в кино средите - носител е на "Оскар“ и "Златен глобус“ има няколко награди БАФТА и десетки номинации.

Леонард Гари Олдман се ражда в мрачната английска столица на 21 март 1958 година в семейството на бившия моряк Леонард и съпругата му Кейтлин. Актьорът неведнъж е споделял, че баща му е имал проблеми с алкохола и ги изоставя, когато е едва седемгодишен. Това е една от първите травми, която Гари Олдман получава като дете

Талантът на Гари Олдман не се изчерпва с актьорската игра. Британецът се занимава и с режисура, писане на сценарии и свири на пиано изненадващо добре. През 1994 той получава възможност да си спомни за своята любов към музиката. Това е годината, в която влиза в образа на темпераментния композитор – Лудвиг ван Бетховен.   Изявява се също и като продуцент. Олдман прави първия си пробив с шокиращо добрия си портрет на пънк рок легендата Сид ВишъсТой влиза в неговия образ в кино-продукцията от 1986 г. "Сид и Нанси“. Запознатите с басиста на бандата "Секс Пистълс“ са наясно какво внимание и отдаденост изисква неговия образ. Олдман чудесно се превъплъщава в радикалния бунтар Вишъс, който е влюбен в неконтролируемата и истерична Нанси. С екранната си партньорка Клоуи Уеб (Нанси) правят отлична демонстрация на голямата си любов, която за съжаление се оказва безсилна на фона на силното влияние на наркотиците. 

През 1987 година актьорът се нагърбва с задачата да влезе в ролята на драматурга хомосексуалист Джо Ортън във филма "Наостри уши. Лентата разказва за болезнената връзка с неговия буен любовник Кенет Халиуел. Олдман изгражда перфектен образ, както винаги.

Във филма от 1990 г. "Акт на милосърдие“ Олдман удивлява публиката с образа на Джаки Фланъри. В тази продукция си партнира с друг голям актьор - Шон Пен. Независимо, че Олдман влиза в образа на алкохолик и безскрупулен престъпник, тий задълбочава героя си до такава степен, че предизвиква по-голям интерес у аудиторията от главния персонаж.

През 1992 година задачата на Олдман отново не е лесна. Взима участие в поредния филм, разказващ историята на граф Дракула. Режисьор на лентата е самият Франсис Форд КополаГари Олдман е в главната роля на страховития вампир, който продължава да буди интерес в продължение на десетилетия. Играта му е хипнотизираща, запомняща се и несъмнено достойна за Оскар, въпреки че не получава номинация.

"Исках да изиграя Дракула, само за да кажа: "Прекосих океаните на времето, за да дойда при теб.“ Струва си да изиграеш ролята, само за да кажеш тази реплика!

Две години по-късно звездата на Гари Олдман заблестява още по-силно с ролята в "Леон“ и “My Immortal Beloved”. В първия филм британецът влиза в образа на антагониста Норман Стенсфийлд

За пореден път той поднася съвършено изграден образ, който буди повече симпатии у зрителя, отколкото неприязън. Феновете на "Леон“ са запознати с култовата реплика на Стенсфийлд

"Харесват ми кратките, спокойни мигове преди бурята. Напомнят ми на Бетовен.“ 

Думи, които са леко намигване към следващата роля на Олдман, в която той влиза в образа на Бетовен. Летвата е вдигната достатъчно високо. Бетовен се оказва голямо предизвикателство за Гари Олдман. Актьорът успява да разкрие дълбоката болка и сантименталност, която се крие в душата на един от най-великите композитори в историята на музиката, и пресъздава необикновената връзка на Бетовен с безсмъртната му любима. 

През 2011 година Гари Олдман се снима в бъдещия шедьовър "Дама, поп, асо, шпионин“. Драмата разказва за британския шпионин Джордж Смайли, който се оттегля в полусянка, за да търси внедрен агент на Съветския съюз в МИ-6. За да успее да се превъплъти в ролята, този път Олдман носи очила, облечен е делово, а лицето му е безизразно.

Преди три години се появява и ролята, за която британецът получава дългоочаквания си "Оскар“ и "Златен глобус“ . Филмът е "Най-мрачният час“, а Олдман влиза в образа на една от най-ключовите фигури във Великобритания за миналия век – Уинстън Чърчил. Гари Олдман се слива с героя си толкова дълбоко, че и за миг не избягва от него. Ролята изисква цялостно преобразяване, което я прави значително по-сложна за изпълнение. 

"Не мисля, че в Холивуд са наясно какво да правят с мен. Стане ли дума за романтична комедия, името ми е на последно място.“

Свидетелство за това твърдение е и новият психологически трилър "Тhe Woman in the Window", в който Олдман си партнира с Джулиън Мур и Ейми Адамс. Премиерата в САЩ е предвидена за месец май, а филмът е адаптация по едноименния бестселър на A. J. Finn.

Току-виж Олдман надмине себе си за пореден път. Предстои да видим.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт