Безумната любов на Тед Хюз и Силвия Плат

Филмът „Силвия“ и романът „Ти го каза“ разкриват детайли около връзката на една от най-известните литературни двойки.

Косара Йорданова

Светът на литературата би загубил много, ако в него не присъстваше поезията на британския лауреат Тед Хюз и великолепната Силвия Плат. Те оставят зад себе си възхитителнa поезия, актуална и днес. Хюз винаги е бил зашеметяващо проницателен, а Плат е способна да потъне в най-мрачните дълбини на душата и да ги изкара на повърхността. Какво се случва, когато ерудираният Тед Хюз и чувствителната Силвия Плат се влюбват? Писателката Кони Палмен разказва за тяхната динамична връзка и бурята, която често я съпътства. Романът "Ти го каза“ е изграден като вътрешен монолог на британския поет Тед Хюз. Той разкрива своята искрена гледна точка за брачния им съюз.

И в този случай голямата любов върви ръка за ръка със силни емоции и низ от преживявания. Най-хубавото чувство не издържа натиска на тежките характери на двамата поети. Тяхната връзка продължава заветните седем години. Бъдещата двойка се среща за пръв път през зимата на 1956 година на празненство в Кеймбридж. Период, в който Силвия Плат е голяма почитателка на изгряващия поет Тед Хюз. Любовта им е поразяваща. Силно привлечени един от друг, те се влюбват от пръв поглед.  

Кадър от филма "Силвия"

"Ти го каза“ е шестият поред роман на Кони Палмен. По съвършен начин книгата илюстрира всепоглъщащата до безумие любов на творците. Ако в началото на връзката си Силвия Плат възприема Тед Хюз като извор на вдъхновение и вид спасение, то на финала й поетът заема лицето на злодей и измамник. Не може да се отрече, че до голяма степен Хюз е виновникът за прекрасните творби на Силвия. Той оказва влияние върху нея, убеждавайки я да се свърже с истинската си същност, независимо, колко мрачна и изстрадала е тя. Когато връзката им приключва, мнозина застават на страната на Плат, обвинявайки Тед за потресаващото самоубийство на Силвия Плат. Обвиненията се крепят на предателството, което Хюз й причинява. Опозицията срещу тези обвинения може да бъде оръжието в ръцете на психически лабилната Силвия Плат – недоверието. То изиграва силно негативна роля във връзката им, като причинява най-голямото разочарование у Тед. Може да се твърди, че двамата взаимно унищожават любовта и нежната, красива страна на взаимоотношенията им.  

Откъс от романа "Ти го каза“: 

Тед.

Видя лентата за коса, обеците и добави – сякаш да подчертае копнежа си в прозинасянето на името ми – "черния разбойник“. Натоварен с това определение, аз се почувствах като лошия герой в детска приказка, но минути по-късно разбрах, че самата тя бе автор на поетическия образ , в който ме бе уловила, и цитираше себе си. Все така обладана от припряността на пътешественика, каза, че няколко часа след нашата среща е написала стихотворение за мен. Седна, извади два изцяло изписани листа хартия – съзрях почерка й, младежките завъртулки на своенравна девойка – и с американския си акцнет ме запозна с представата си за мен самия: хищник, поглъщащ жени, черна пантера, която я преследваше.  

     – "Един ден той ще ме погуби.“

Не само читателите, но и кинолюбителите могат да се насладят на любовта на творците. Филмовата продукция на режисьора Кристин Джефс – "Силвия“ (2003) е интересен екранен прочит на историята им. В главните роли са Гуинет Полтроу (Силвия Плат) и Даниъл Крейг (Тед Хюз). С изключително близка до тази на реалната личност, Гуинет представя забележителен портрет на поетесата. Не по-малко достоверен и убедителен е и Крейг в ролята на знаменития Тед Хюз. Филмът се следи с растящ интерес. Чрез разкриването на демоните на творците, драмата силно се подчертава. Филмът е подходящ за всеки, който иска да разбере повече за взаимоотношенията между поетите. 

Тед Хюз и Силвия Плат

Много думи са изговорени за Силвия Плат и Тед Хюз. Никой не може да твърди със сигурност кой е истинският виновник за тъжния финал на тази силна любов. Романът и филмът позволяват на всеки, който желае, да се запознае в дълбочина с историята на прокълнатата двойка на модерната литература.   

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт