Рицарят на киното Сам Мендес

На 55 години режисьорът е в пика на кариерата си.

Ако не сте чували името Сам Мендес, това може да означава, че през последните два месеца сте били без достъп до интернет или телевизия. Големият фаворит на тазгодишните Оскари и режисьор на един от най-епичните филми за войната е абсолютното доказателство, че за нищо никога не е прекалено късно.

„Американски прелести“

След успешна кариера в театъра и на Бродуей, на 34-годишна възраст Сам Мендес решава да смени попрището. Така в навечерието на новото хилядолетие той дебютира в киното с филма "Американски прелести“. И той му носи първия "Оскар“. Трябва да минат 20 години, за да може да получи втора номинация. Филмът е "1917“. 

В дългия си път из седмото изкуство Мендес се е доказал като различен и непринадлежащ към определен жанр режисьор. Освен това той е и страшно избирателен. За близо 20 години зад камерата Сам Мендес произвежда точно 8 пълнометражни филма, една телевизионна версия на "Кабаре“ и една реклама на бранда Louis Vuitton преди епичния "1917“. Едни от най-зрелищните и интересни филми за британския шпионин Джеймс Бонд са именно неговите – “007 Координати: Скайфол” и “Спектър”. 

"1917“ разказва за две млади момчета по времето на Първата световна война, които получават заповед да занесат писмо до друг батальон и да предпазят 1600 бойци от атаката, в която са на път да се впуснат, тъй като тя е капан. Историята е вдъхновена от мемоарите на дядото на Мендес – Алфред Мендес, в които той описва свои лични преживявания от войната. Именно през 1917-а Алфред, само на 19 години, става част от британската армия. Заради по-ниския си ръст е избран да носи съобщения на фронта, тъй като може по-лесно да се крие. В етапите на войната Алфред е ранен и обгазен и получава медал за храброст. Историята във филма, разбира се, е измислена, но е посветена на всички онези хора, които носят съобщения по време на битките, както и на дядото на режисьора. Това е първият филм в кариерата на Сам Мендес, в който той се включва активно и в писането на сценария заедно с Кристи Уилсън-Кеърнс.

Кристи и Мендес заедно с продуцента на проекта Пипа Харис започват работа по сценария на "1917“, като събират писма на войници от периода и посещават голяма част от местата, за които пишат по време на подготовката си.

„1917“

И все пак най-впечатляваща в "1917“ е операторската работа. Роджър Дийкинс, дългогодишен оператор в Холивуд, който стартира кариерата си, снимайки най-известните филми на братя Коен, има 15 номинации за "Оскар“ зад гърба си. И тази година се сдоби с втората си награда. Първата идва чак през 2018-а, когато печели статуетката за "Блейд Рънър 2049“.  Сам Мендес и Роджър Дийкинс са работили по няколко филма заедно, сред които "Снайперисти“, "Пътят на прoмените“ и "007 Координати: Скайфол“. За "1917“ идеята от самото начало е филмът да бъде сниман така, че всичко да бъде или по-скоро да изглежда като в един кадър. Преди снимките Сам Мендес прави дълги репетиции за по-сложните сцени, тъй като някои от тях по различни причини не позволяват твърде много дубли. 

Тази година наистина започна ударно за Сам Мендес. Освен големия брой награди, които "1917“ му донесе, той беше почетен и с рицарско звание от кралица Елизабет II. Сред тазгодишните носители на титлата бяха още Елтън Джон и Оливия Нютън-Джон. Това развитие на събитията, което завърши триумфално с наградите Оскар, може би е някак предрешено. Сам Мендес отдавна е обявен за млад гений от повечето критици първо в родната му Великобритания, а после и на световно ниво. 

Сам се ражда в Рединг, Англия, в семейство на университетски преподавател и автор на детски книги. Възпитаван в любов към изкуството, писането и разказването на истории, Сам влиза в Кеймбридж и в годината, в която завършва, се присъединява към Фестивалния театър Чичестър. Година по-късно, ненавършил 30, има възможност да режисира самата Джуди Денч и това му носи първата награда – за ново име в театъра. Няколко години по-късно, вече създал своя следа на сцената, Мендес се мести в престижния Royal Shakespeare Company, където възходът му в театралното изкуство продължава. Той режисира продукции като "Троил и Кресида“ с Ралф Файнс и "Ричард III“. През 1992 г. става художествен ръководител на независимия театър, намиращ се и до днес в центъра на Ковънт Гардън – Donmar Warehouse, където режисира продукции като "Стъклената менажерия“ на Тенеси Уилямс, възражда мюзикъла "Кабаре“, който му донася четири награди "Тони“, включително една за "най-добро възраждане на мюзикъл“. Едно от последните неща, които прави, е да режисира Никол Кидман в "Синята стая“ и да се запознае с бъдещата си съпруга Кейт Уинслет. Оттам насетне Сам Мендес премества силите си във филмото изкуство. 

Сам Мендес и Кейт Уинслет се срещат през 2001 година, след като той започва преговори с нея за участието й в пиеса към Donmar Warehouse. Две години след тази среща двамата се женят. Това е първи брак за режисьора, но втори за Кейт. Тя, подобно на съпруга си, е в абсолютния пик на своята кариера. Кейт Уинслет и Сам Мендес стават почти неразрушим дует – той режисира "Път към отмъщение“, а тя играе едновременно на големия и на малкия екран, като и двете появи често й носят признания от критиката и награди. Същата година, в която си казват "да“, се ражда и синът им Джо Алфи Уинслет Мендес, който днес е на 17 години. В крайна сметка приказката на Мендес и Уинслет приключва след 7-годишно безоблачно партньорство, чийто апогей е драмата "Пътят на промените“. Сам Мендес режисира жена си и Леонардо ди Каприо в тяхното второ появяване на голям екран заедно след "Титаник“. Филмът носи признание на Сам Мендес и "Златен глобус“ на Уинслет. Но само година по-късно семейството им официално се разпада. Причината за развода е афера, която Мендес започва с актрисата Ребека Хол. Няколко години по-късно в едно свое интервю Кейт Уинслет споделя, че страшно много е обичала съпруга си, но не е могла да превъзмогне изневярата и в крайна сметка си е тръгнала. Дори е била в депресия след развода, продължил по-дълго от очакваното. В крайна сметка Кейт среща бизнесмена Нед Ейбъл Смит, за когото се жени през 2012-а. Сам Мендес приключва двегодишната си връзка с Ребека Хол и след известно време среща музикантката Алисън Балсом, от която има второ дете. 

„Пътят на промените“

Въпреки големия семеен скандал и развода Сам Мендес не губи творческия си фокус и успява да капитализира най-доброто от комерсиалното и личното кино. Малко след раздялата с жена си той става първият Оскаров режисьор, поел кормилото на големия франчайз Джеймс Бонд. Мендес режисира третия филм с участието на Даниел Крейг като 007 – "007: Координати Скайфол“, смятан за един от най-добрите филми от поредицата. Даниел Крейг пък е на второ място след Шон Конъри като любимец на публиката, изиграл известния агент. От чисто комерсиална гледна точка "Скайфол“ е най-успешният филм за 007 с над 1 милиард долара боксофис. Възможно е да се дължи и на операторската работа на ветерана и магьосник Роджър Дийкинс. След разочароващото представяне в световен мащаб на следващия филм "Спектър“ и поради творчески различия със студиото, Мендес се отказва от третия филм от поредицата, който трябва да излезе тази година. Заема се с подготовката на "1917“, отнела на екипа близо 3 години. 

Тази година Сам Мендес ще навърши 55 години и е в пика на кариерата си. Запомнете името му и си припомнете дори част от великолепното му приключение из седмото изкуство. Няма да съжалявате.

бюлетин

още авангарт