„Заговорът срещу Америка“ на HBO e нов мини сериал по романа на Филип Рот

Историята ни изпраща в паралелна реалност в Америка през 40-те години на миналия век.

“The road to hell is paved with works-in-progress.” Филип Рот

“Заговорът срещу Америка” на Филип Рот излиза през 2004 година и разказва историята на паралелна реалност в Америка. Какво би станало ако Чарлз Линдберг беше спечелил президентските избори през 1940-та? Сюжетът е разказан през призмата на едно еврейско семейство от Ню Джързи, чиито членове наблюдават и преживяват навлизането на нацистките убеждения и действия в страната им. Романът оживява на малкия екран в мини сериал в шест епизода, който ни запознава със семейство Левин. 

Чарлз Линдберг е американският пилот, прелетял за първи път Атлантическия океан – от Ню Йорк до Париж без кацане. В истинския живот той се обявява непрекъснато срещу войната, но това се променя след нападението на Пърл Харбър. Консултант е за много авиационни компании и е носител на медали за храброст. Именно неговата първоначална безусловна подкрепа на мира е в основата на речите му като кандидат президент в “Заговорът срещу Америка”. Избираш между Рузвелт или мир, гласувайки за Линдберг. Но не всички са убедени в качествата и искрените намерения на Линдберг. Даже напротив, по-голяма част от населението не смята, че той има шанс да спечели и че Рузвелт ще помете пода с него. Уви, той побеждава.  

Херман Левин е начело на семейството – добър съпруг и баща на две деца, който работи в една и съща компания от години и се надява един ден да може да купи голяма къща. В ролята му виждаме Морган Спектър, който познаваме от сериали като “Вътрешна сигурност” и “Престъпна империя”. Усещаме и виждаме грижата му за семейството му и страстта на убежденията му срещу Линдбърг, тъй като той знае за нацисткия му уклон от самото начало и няма сила на света, която да го убеди в обратното. Неговата гордост и упоритост във всичко, за което говори, е едновременно вдъхновяваща и отчайваща. Основен негов партньор и съмишленик във вярванията му е съпругата му Елизабет или Бес - спокойна, уравновесена, добра майка и домакиня. Актрисата Зоуи Казан, която познаваме от филми като “Баладата за Бъстър Скръгс” и “The Big Sick”, е изключителна като Бес. Тя иска да предпази тези, които обича, на всяка цена. Двамата с Морган Спектър имат страхотна химия помежду си, която проличава във всеки малък жест и движение и най-вече в начина, по който общуват без думи.  

Младият британски актьор Антъни Бойл, носител на театралната награда “Оливие”, е много убедителен в ролята си на  бунтара на семейството Алвин, племенник на Херман, чийто родители са загинали. Той създава куп неприятности на чичо си, докато не решава да отиде на война срещу нацистите. Синовете на Херман и Бес – Санди и Филип също са основни герои в историята, тъй като преживяваме и техните вълнения относно това, което се случва около семйството им. 

Тук е време да представим героите и на двамата холивудски ветерани Уинона Райдър и Джон Туртуро. Двамата са в ролите на Евелин, сестрата на Бес Левин, и на равина, който подкрепя открито Линдберг и отрича нацистките му убеждения – Лайнъл Бенгелсдорф. Той е като “еврейски талисман” в екипа на новоизбрания президент и успява да омае Евелин, която е на ръба на отчаянието, мислейки, че завинаги ще остане стара мома. Тя отива на прием в Белия дом, носи диаманти и скъпи кожени наметки, нещо, което не е сънувала до скоро, грижейки се за болната си майка и преспивайки с женени мъже. Равинът е и начело на програма, която цели да разпредели еврейските семейства из цяла Америка. Сестрата на Евелин и семейството й изведнъж получават писмо да заминат да живеят в Кентъки като опитни зайчета. Канада е символ на свободата, а Кентъки - на смъртта. 

“Заговорът срещу Америка” умело преплита човешките истории в една Америка, която постепенно става все по-опасна за живот и народ, на който му се насажда абсолютна психоза за действителността. Семейство Левин в крайна сметка имат едно тайно оръжие – тяхната любов, която ги държи постоянно готови за оцеляване. Историята непрекъснато строи тухла по тухла стена, която да ги затвори и изолира. Те нямат опции, освен да следват това, което им се налага. Но въпреки всичко, заедно успяват да си проправят път. 

Историята на Филип Рот може да се развива през 40-те години, но със сигурност има много паралели в истинския живот и до днес. Наричан “геният на американската литература” Рот е умел майстор на преплетените човешки взаимоотношения и военната тематика. Неговите персонажи са ярки и оставащи в сърцето и душата на читателите. Удостояван е с най-престижните световни литературни награди за романите си и си отива от този свят преди две години на 85 години.

“Остаряването не е битка,” казва писателят. “То е клане.”

“Заговорът срещу Америка” е достъпен в HBO GO от 17-ти март.   

бюлетин

още авангарт