„Нула нула нула“ – тъмният свят на Роберто Савиано и Стефано Солима

Сериалът проследява сложната световна система на търговията с кокаин. От създателя на „Гомор”.

Безмилостен италиански картел, корумпиран мексикански военен, който е убеден, че следва съветите на Господ и семейство на посредници между производители и дистрибутори на кокаин са сред главните герои на чисто новия “Нула нула нула”. Сериалът, базиран на едноименния роман на журналиста и писател Роберто Савиано, ни потапя в света на нарко бизнеса, който е сред престъпните дейности, които Савиано разследва в голяма част от живота си. А историята оживява на екран благодарение на партньорството му с един от италианските майстори-разказвачи – режисьорът Стефано Солима. 

“Нула нула нула” ни повежда в тъмния свят на световната търговия с кокаин – от производството му до финалната доставка. Това е пътуване през сложна система, изпълнена с насилие и жестокост, но също и умелост и въображение. От джунглите до небостъргачите, от Мексико до Париж през екваториална Африка, Магреба и Калабрия, светът е населен с престъпници и бизнесмени, отчаяни хора и милиардери, свързани от невидимата връзка на кокаина. Битката за оцеляване е безмилостна и всичко това е разказано по мощен визуален начин. 

Още с откриващата сцена на първи епизод и запознанството ни с Кръстника от Калабрия и неговия внук, е ясно, че през цялото време ще сме на тръни и ще дебнем кой може да бъде изненадан с нож в гърба. Дон Мину е начело на калабрийската мафия и от години живее в бункер, за да се пази от света, но вече е на възраст. Стефано му е внук, който би трябвало да го следва безусловно, но има големи амбиции за себе си. Слабото му място, разбира се, е семейството му в лицето на сина му и жена му. 

Семейство Линууд са всъщност тези, които осъществяват трафика, след като получат произведеното или са така наречените “брокери”. Едуард е шеф на успешна корабна компания, чийто основен доход идва от движението на кокаиновите пратки. Дъщеря му Ема е дясната му ръка, а синът му Крис страда от рядко генетично заболяване и не участва в семейния бизнес. В ролите им виждаме великолепния Гейбриъл Бърн като Едуард, британката Андреа Райсборо, която познаваме от филми като “Бърдмен”, “Манди” и “Хищници в мрака”, е страхотна като Ема, а Дейн Дехаан от “Валериан и градът на хилядите планети” е в ролята на Крис. 

Мануел Контрерас е мексиканският герой – сержант, който вярва в Бог, но едновременно с това е безскрупулен убиец. От фигура, който трябва да се бори с наркокартелите, той се оказва корумпиран и доста опасен за всички около него. В ролята му влиза мексиканската звезда Харолд Торес, който е безкрайно убедителен като откачен социопат с изкривени идеали. 

40-годишният автор на “Гомор” Роберто Савиано става известен със смелостта си да разказва истории за престъпната организация Камора от родния му Неапол. От 2006-та година живее под полицейска охрана и е признат за изключителен разказвач на истории. След успеха на дебютната му книга  “Гомор”, историята се превръща във филм на Матео Гароне, а впоследствие и в хитов сериал. Именно Стефано Солима се включва в създаването на сериала като продуцент и режисьор. Солима стои и зад хитовите и впечатляващи криминални сериали “Suburra” и “Romanzo Criminale”, отново базиран на известно италианско заглавие. Режисьорът направи и зрелищната втора част на “Сикарио 2: Солдадо” с Бенисио Дел Торо и Джош Бролин. 

Солима със сигурност е майстор на криминалния разказ и в комбинация с историята на Савиано приключението из тъмните страни на наркотрафика е гарантирано. Силен актьорски състав и обиколката по целия свят също допринасят за този интересен поглед към различните ъгли на криминалната индустрия.

“Нула нула нула” е достъпен в HBOGO и всяка събота има по два нови епизода. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт