Когато история на Стивън Кинг е по-страшна на малкия екран

Сериалът „Другият“ пeчели зрители със заплетен случай, мрачна атмосфера и отлични актьори.

Не можеш да прихванеш това да бъдеш убиец. Не е вирус.

“Que viene el Coco” или иначе казано “да дойде баба Яга”! Малко градче е разтресено от убийството на дете от местен жител и баща. Тери Мейтланд е заподозрян и задържан за бруталното престъпление при солидни доказателства. Детектив Ралф Андерсън започва да разследва случай, който става все по-странен с всяко изминало откритие. Оказва се, че Тери е бил на конференция в друг град по същото време, но е видян и на двете места. Как е възможно това? Разследващият екип наема Холи Гибни – частен детектив в аутистичния спектър, която трябва да проследи нишката на събитията в различните градове. Това, на което тя попада, е свръхествествено и непонятно за целия екип. Влизането на Холи в историята определено е моментът, който променя всичко. Ако в началото разследването и съответно сериалът вървят по-тромаво, то героинята й е причина зрителите да продължат да следят случващото се.

“Другият” (2018) със сигурност не е най-известният роман на Стивън Кинг. Сценаристът Ричард Прайс и актьорът, режисьор и продуцент Джейсън Бейтман застават зад проекта. Бейтман играе самия Тери Мейтланд и режисира първите два епизода. Подобно на сериали като “The Night Of” и “The Sinner” чувството за тежка атмосфера и всепоглъщаща тъмнина присъстват от първия кадър. 

Част от героите започват да виждат и сънуват човек с размазано лице, фигура или по-скоро същество, чиято мисия е да се отърве от детектив Ралф Андерсън. Екипът от разследващи органи не може да повярва, че има работа със свръхествественото и до последно разчита, че ще намери рационално обяснение за всичко, дори когато Холи се появява със солидни доказателства за друго. Тя намира връзка между няколко отделни случая и разкрива, че докосване с непознат човек предава нататък демоните, които в крайна сметка са отговорни за смъртта на няколко човека. В повечето случаи самите хора, нарочени за убийци, също не са сред живите. Паралелно с това текат и няколко човешки драми – жена, която е загубила съпруга си и целият град я е отритнал; родители, които скърбят по детето си; жители, разтресени от брутални събития. 

Бен Менделсън, начело на актьорския състав, е може би най-доброто решение на продукцията. Той е прекрасен в ролята на Ралф Андерсън – детектив, направил грешка с ареста на Тери Мейтланд, страдащ от собствената загуба на сина си. Ралф отказва да приеме намесата на свръхестественото, което очевидно цели да убие него. Много сдържан в емоциите си, любовта към жена му изплува винаги на преден план. Австралийският актьор с изключително характерна визия и дълбок глас често играе злодеи в кариерата си. След няколко телевизионни сериала става част от емблематичната австралийска продукция “Animal Kingdom”, а след това участва и в огромни проекти като “Черният рицар: възраждане”, “Богове и царе”, “Най-мрачният час”, “The King”. Влиза в ролята на шериф на Нотингам в последната версия за Робин Худ, част е от вселената на Марвел като Талос и е номиниран за “Златен глобус” за ролята си в хитовия сериал “Bloodline”.  

Партньор в “Другият” на Менделсън е Синтия Ериво в ролята на Холи Гибни. 33-годишната британка е едно от най-горещите имена на сезона. С две номинации за “Оскар” - за ролята й във филма “Хариет” и за песента от филма - тя буквално взриви залата на Долби Тиътър с изпълнението си на живо. С изключителен талант и богат опит на сцената на Уест Енд и Бродуей, Синтия има награда “Тони” и с лекота се пренесе в света на киното. Беше изключителна като Дарлийн в “Тежки времена в Ел Роял” редом до Джеф Бриджис и Джон Хам и предстои да я видим като Арета Франклин в новия сезон на сериала “Геният”. 

Детектив Андерсън и Холи Гибни може би изглеждат като най-нестандартния екип, който да се впусне след тъмните сили на “Другият”, Баба Яга, Коко или Куко, но срещу каквото и да се изправили, за нас, зрителите, остава усещането за много силна кулминация, която предстои да се стовари с всичката си тъмна сила във финалните епизоди.

“Другият” е достъпен в платформата HBO GO. Нов епизод излиза всеки понеделник/

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт