„Защо жените убиват” - сериал от един истински разбирач на женската душа

Създателят на „Отчаяни съпруги” Марк Чери се завръща отново със силни женски персонажи.

“The Bible says thou shalt not kill. God might not understand.”

“Maybe not. But I’m sure God’s wife will.”

Какво е общото между домакиня през 60-те години, дама от хайлайф обществото през 80-те и успешен адвокат през 2019-та? Освен къщата, в която живеят, и мъжете, с които я споделят, крият нещо. “Защо жените убиват” ни запознава паралелно с трите истории на Бет Ан, Симон и Тейлър, които обитават една и съща къща една след друга през годините. А историите им са разказани с много черен хумор и специфичен стил. 

Джинифър Гудуин, която познаваме от сериала “Имало едно време” и романтичния хит “Нещо назаем”, този път влиза в обувките на домакиня за пример. Бет Ан Стантън се грижи перфектно за мъжа си в една строго патриархална двойка. Тя изпълнява всички свои задължения безупречно и няма проблем да прекара половин ден, готвейки руло специално и единствено за него. В един момент обаче перфектният й на пръв поглед живот е застрашен, след като разбира, че той има друга жена. Решенията на Бет Ан от този момент нататък я обричат на затъване в лъжи, манипулации и ситуации, за каквито тя не е предполагала, че съществуват.

Великолепната Луси Лиу влиза в ролята на Симон - кралица на хайлайф обществото, богата, уважавана, с три брака зад гърба си, прекалено заинтересована от мнението на другите. Симон Гроув е саркастична, надута и превзета и въпреки това искрено е учудена, когато разбира, че някой всъщност има наглостта да не я харесва. Дребничка, елегантна и знаеща всичко за всички от кръга си, тя с ужас установява, че последният й съпруг Карл крие много голяма тайна. В ролята му виждаме британския актьор Джак Девънпорт, който беше част от актьорския състав на хитовия сериал “Сутрешен блок” с Дженифър Анистън, където играеше и неин съпруг.

 

Тейлър е скъпоплатен адвокат, на работа е дълги часове всеки ден, а съпругът й пише сценарий, който не му върви кой знае колко, у дома. В нейната роля виждаме британката Кърби Хауъл-Баптист, позната от сериали като “Бари” и “Убивайки Ийв”. Двамата герои имат отворен брак и от време на време си позволяват приключения поотделно, но всъщност много се обичат. До момента, в който решават да променят малко правилата на уговорката си, пускайки мистериозната красавица Джейд в живота си. Това води след себе си купища неочаквани ситуации и тайни, които излизат на повърхността. 

Зрителят жадно проследява всички драматични и понякога нелепи ситуации, в които героините се забъркват и се забавлява с премеждията им. В историите е вплетен много специфичен хумор, който ни напомня стила на няколко други сериали, които сме гледали през годините. И не случайно. Създател на “Защо жените убиват” е Марк Чери – сценарист и продуцент и човекът зад супер успешния “Отчаяни съпруги”.

“Историята ми даде възможност да покажа как жените са се променили през годините, идеята на брака, както и мъжете,” разказва Чери. Джинифър Гудуин признава, че никой не я предизвиква като Марк. Нейният образ е базиран на собствената му майка. “Мисля си какво ме привлича в това да създавам женски образи, вдъхновен съм от майка ми и сестрите ми. Като мъж, който е гей, аз не искам друго от жените, освен да разговаряме. Смятам, че мога да науча много повече от тях, тъй като я няма физическата бариера. Аз просто търся друго,” допълва сценаристът. 

Именно такъв разговор вдъхновява Марк да направи “Отчаяни съпруги”. Сериалът има над 24 милиона зрители за първия си сезон и съществува цели осем години. Сюжетните му линии са повече от интересни и изцяло женските главни роли белязват актрисите си за цял живот. Тери Хачър, Фелисити Хъфман, Марша Крос, Николет Шеридан и разбира се, Ева Лонгория. Хуморът на Чери е толкова специфичен и саркастичен, а героините му са изградени с много дефекти и в същото време толкова се идентифицираш с тях, че не можеш да спреш да ги следиш. Домакините от предградията Сюзан, Линет, Бри, Иди и Габи печелиха любовта на публиката години наред, тъй като Марк Чери ги забъркваше в какви ли не сложни истории и им предлгаше не едно и две предизвикателства. Впоследствие става ясно, че е имало подобни кризисни ситуации и на снимачната площадка. Работейки сред толкова жени, Чери преживява нервна криза, а Николет Шеридан го съди за травма по време на сериала, след като героинята й е убита. Искът й е оттеглен. 

През 2012 година двамата с Ева Лонгория създават “Подли камериерки” - историята на група латино дами, които се издържат с чистене на къщи и отново се забъркват в сложни взаимоотношения. Сериалът носи черния хумор и стил на Марк, който го прави безспорно не само един от най-добрите познавачи на женската душа, но и един от най-добрите сценаристи в американската телевизия.

 

57-годишният Марк Чери се мести в Лос Анджелис почти веднага след като завършва университет, за да бъде сценарист.  Започва работа по емблематичния сериал “The Golden Girls”. Работи по още няколко продукции преди успеха на “Отчаяни съпруги”. Опитва се да го продаде в продължение на няколко години - през това време взима пари назаем от майка си - вдъхновението му за домакинята от предградията.

Продава идеята за сериала за 100 хиляди долара, точно, колкото дължи на майка си. Гордо й носи чека и й казва “не си ли щастливка, че все пак имаш син, който успя да изплува от неприятностите?” Тя си прибира чека и му отвръща “не съм щастливка, много добре знаех на кой кон залагах.”  

Може да гледате от 17-ти февруари по Fox Life.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт