„Ема.“ - за любовта, която се появява неочаквано

Нов прочит на обичаната история на Джейн Остин за Ема Уудхаус.

“She always declares that she will never marry. Which of course means just nothing at all.”

Обичаната история на Джейн Остин за Ема Уудхаус получава чисто новата си версия в кината точно в Деня на влюбените и за пореден път ни напомня, че никога не знаеш откъде може да те изненада любовта. 

Красива, богата, умна и абсолютен сноб, Ема се забавлява с това да сватосва хората в заспалото малко селце, което обитава, без самата тя да има намерение или желание да се омъжва. Живее с баща си - хипоходнрикм непрекъснато дебнещ откъде ще се появи ново течение, от което би могъл да настине. Съседът им господин Найтли често ги посещава – той е богат, притежава огромно имение, а брат му е женен за голямата сестра на Ема. В живота на г-ца Уудхаус се появява младата Хариет Смит, която тя решава да покровителства и да й намери подходящ съпруг. Така двете попадат на свещеника господин Елтън и под влиянието на Ема, Хариет отхвърля Робърт Мартин, който всъщност истински я харесва в полза на евентуално предложение от Елтън. Когато се оказва, обаче, че последният е влюбен в самата Ема, плановете й за вечна любов между Хариет и свещеника пропадат завинаги.

Междувременно в градчето се завръщат интересните за Ема персонажи – Франк Чърчил и Джейн Феърфакс, за която тя постоянно слуша от непрестанно говорещатата й леля - старата мома г-ца Бейтс. От този момент нататък всички герои се забъркват в най-различни афери и попадат в безброй комедийни ситуации. 

Многобройни са адаптациите на историята за Ема Уудхаус. Всеки режисьор и всяка актриса в ролята на Ема се опитват да оставят своя отпечатък. Гуинет Полтроу беше прекрасна в образа преди точно 20 години; Ромола Гарай пък е актрисата, която най-скоро е влизала в ролята, но най-интересната интерпретация със сигурност предлага сериалът “Баровки”, начело с Алисия Силвърстоун -  историята беше пренесена в модерна американска гимназия и се превърна в емблематична за много момичета. В новата версия в ролята на Ема влиза великолепната Аня Тейлър-Джой. Само на 23 години младата актриса привлече вниманието на индустрията след ролята си във филма “Вещицата”, а след това и “На парчета” на М. Найт Шаямалан с Джеймс Макавой. 

В ролята на Найтли влиза актьорът и музикант Джони Флин, фронтмен на групата Johnny Flynn & the Sussex Wit, който предстои да видим като Дейвид Боуи в “Stardust”. Макар и особен избор, той бързо влиза под кожата както на героя, така и на зрителите. Имам удоволствието да съм се срещала с него преди няколко години, когато той изигра младия Алберт Айнщайн в сериала “Геният” и се справи чудесно с ролята. Джони участва и в саундтрака на филма с парчето “Queen Bee”, което пише специално за филма. По музиката на продукцията работи Изабел Уолър-Бридж, сестра на нашумялата Фийби Уолър-Бридж. А всички актьори с музикални изпълнения като Джони, Аня и Амбър Андерсън, която е в ролята на Джейн Феърфакс, се подготвят дни наред за сцените си. 

Героят Найтли носи духа на лошо момче и бунтар, който се опитва да дразни Ема до момента, в който осъзнава колко е влюбен в нея всъщност. Аня и Джони имат чудесна химия помежду си, а сцената, в която и двамата си дават сметка за чувствата си един към друг, е емоционална и истинска. Точно както трябва да бъде и точно както е в живота всъщност.

“Историята е за това как определени хора се чувстват, независимо от това как трябва да се държат според ситуацията”, казва Флин.    

Режисьор на филма е Отъм Де Уайлд – дама, която е голямо име във фотографията - правила е реклами за марки като Прада или музикални клипове за изпълнители като Florence + The Machine. На почти 50 години тя прави дебюта си с пълнометражен филм и ярките и силни кадри, сценографията, костюмите, както и цветовете на продукцията веднага издават какъв човек стои зад проекта. 

“Винаги съм била привлечена от модата, дизайна и опасностите на класовата динамика в този период като цяло”, казва Отъм. “Не смятам, че някога може да имаме прекалено много адаптации на Джейн Остин. Героите й са толкова човешки, толкова познати, че дистанцията на годините се изпарява, защото всички се идентифицираме със собствените си недостатъци. Все още оглупяваме, щом стане въпрос за любов и приятелства.”

Оказва се, че самата Де Уайлд е огромен фен на книгата. Изключителното й чувство за естетика я прави подходящ кандидат за тази иначе сериозна хапка, каквато е подобна адаптация. Това със сигурност няма да е последната версия на историята, но екипът все пак оставя своя отпечатък и там. 

Отъм се среща с Аня в Ню Йорк.

“Беше мигновено привличане”, разказва актрисата за режисьора си. “Аз много вярвам в енергии, така че първата секунда, в която я прегърнах, си казах, че е специална.”

След това в картинката влиза и Миа Гот в ролята на Хариет. Двете с Аня са приятелки и в живота, което, разбира се, много помага за химията помежду им. Гот е популярна с ролите си в “Нимфоманка” на Ларс Фон Триер и “Суспирия” на Лука Гуаданино, както и като дългогодишен партньор на актьора Шая Лебьоф, с когото се разделиха през 2018-та. 

Поддръжащите персонажи и актьори допринасят за една истински забавна атмосфера, което през цялото време е целта на режисьора. Като бащата на Ема виждаме великолепния Бил Най, обичан от редица поколения след ролята си в “Наистина любов”. Истински забавен е в пристъпите си на хипоходрия и постоянното преследване на опасното течение, което цели да го разболее. Британската комедийна актриса Миранда Харт е в ролята на г-ца Бейтс, лелята на Джейн Феърфакс, която едновременно разсмива и натъжава.

“Обожавам да влизам под кожата на жени, които са по-уязвими и да ги пресъздавам, без да будят съжаление, а по-скоро възхищение за това, че са различни и прекрасни, независимо че могат да дразнят с това понякога”, казва Миранда. 

Останалите актьори също се справят с много хумор с чудноватите си персонажи. Сред тях се открояват Калъм Търнър като Франк Чърчил, когото познаваме от продукции като “Война и мир”, втората част от поредицата “Фантастичните животни и къде да ги намерим”, както и “Assassin’s Creed” с Майкъл Фасбендър. Виждаме и познатия ни от последния сезон на сериала “Короната” - Джош О’Конър като Елтън, както и Таня Рейнълдс и Конър Суиндълс, които сме гледали като Лили и Адам в хитовия сериал на Нетфликс “Sex Education”. Те са прекрасни като шантавата г-жа Елтън и отхвърления Робърт Мартин.  

Не виждам нищо лошо в това “Ема” и героите на Джейн Остин да оживяват на екрана отново и отново, за да ни напомнят за истинските неща в живота. Понякога, дори когато са пред нас самите, не можем да ги видим. Един различен поглед със сигурност помага за това.  

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт