Двойни игри в сериала "Мръсният Джон"

Историята на един истински хищник оживява на екран.

През 2014-та година в Калифорния Дебра Нюъл среща Джон Мийхан в сайт за запознанства. Тя е над 50-годишна, разведена три пъти, има три големи деца и двама внуци, както и доста добри финансови възможности - притежава успешен бизнес, свързан с интериорен дизайн. Джон й казва, че е анестезиолог, разведен, след като жена му му е изневерила и отнела децата им. След няколко срещи признава на Дебра, че е влюбен в нея. Той е красив, атлетичен, разказва истории за времето си в Ирак, за тежките смени в болницата, за несгодите, които е преживял преди да срещне с нея. Децата й обаче не го харесват, при това още от първия момент. Всички усещат, че има нещо странно и зло у него. Дебра обаче е на върха на щастието си и само два месеца по-късно двамата се женят. Това, което се оказва е, че Джон отдавна няма достъп до болници, тъй като краде лекарства и е наркоман. А и е патологичен лъжец, излязъл преди седмици от затвора. Използва жените, за да го издържат, след което ги заплашва и шантажира. Има ограничителни заповеди срещу няколко от бившите си приятелки, включително и първата му съпруга, никога не е бил в Ирак и е психопат, който страда от всякаква липса на емпатия. Завел е дело срещу всички полицаи, опитали се да го вкарат в затвора, и от малък е свикнал да преминава през живота с лъжи и преструвки. Но най-важното е, че той е истински опасен, особено за тези, застанали между него и целта му. 

Всичко това звучи като прекалено добре измислен сценарий, но тъжното е, че това е истинска история. От начало до край. Разказана е първо в статия, после в подкаст и документален филм, за да накрая се превърне в сериал по Нетфликс – “Dirty John” или “Мръсният Джон”.

В главните роли влизат страхотният Ерик Бана и талантливата Кони Бритън, която е номинирана за “Златен Глобус” за ролята. Отдавна не сме гледали Бана на екран в нещо толкова силно. От ранна детска възраст под влиянието на баща престъпник, героят на Бана, Джон, е израснал с идеята, че светът му е длъжен. Благодарение на визията си, той се радва на страхотен успех с жените. Ерик Бана улавя всеки фин нюанс, а Кони Бритън е прекрасна като невинната и добра Дебра, която обаче жертва цялото си семейство, забърквайки се с истински психопат, от който не може да се отърве в продължение на две години. Всеки път, когато е на ръба да проумее дълбочината и опасността на случващото се, отново остава в нея. Разбира всичко за него – намира ограничителните заповеди, наясно е с присъдите, с факта, че е наркоман. Но той успява да я омае отново и отново. 

В ролите на двете й дъщери, които в крайна сметка я спасяват, влизат младите актриси Джуно Темпъл като Вероника (истинското й име е Жаклин) и Джулия Паркър като Тера. Вероника заявява неприязън към Джон от първата им среща, докато Тера се опитва да е по-дипломатична, но също е отритната от майка си заради Джон. Сериалът проследява и живота на Джон преди Дебра, отношенията му с първата му съпруга, която той е тормозил много време и двете му дъщери, които почти не го познават. Семейството на Дебра също има своите скрити в гардероба скелети - проследяваме и техните тайни, което ни подготвя за един много нажежен край.  

В момента, в който Дебра най-после започва да мисли трезво, бива постоянно тероризирана от Джон. Мийхан, от своя страна, следи и двете момичета. Така се стига до момента, в който 24-годишната Тера е принудена да се бори със зъби и нокти за живота си. Тя наръгва Джон 13 пъти по цялото тяло като последният удар в окото е причина за мозъчна смърт. Дебра отказва да носи отговорност за смъртта му и едната сестра на Джон е тази, която се подписва в нейна подкрепа. Тя също е пострадала от изнудването и заплахите на брат си.

В крайна сметка Тера не е осъдена, тъй като смъртта е вследствие на самозащита. До ден днешен тя страда от пост-травматичен стрес. Що се отнася до Дебра Нюъл, тя се опитва да помага на децата си да се излекуват от травмите от пораженията на Джон Мийхан. За съжаление духът му ще продължава да ги преследва, но със сигурност историята може да помогне на много хора да разпознаят сигналите на злото, преди то да превземе живота им... подобно на нападение на зомбита. Тера Нюъл признава, че си е представяла точно това, борейки се за живота си, и като истински фен на сериала “Живите мъртви”.   

 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт