„Джентълмените” - завръщането на Гай Ричи

Колин Фарел, Матю Макхонъхи и Хю Грант в една истински добра гангстерска история.

“There is fuckery afoot.”

“Джентълмените” е перфектната комбинация от преплетени герои и истории, изключителен актьорски състав и така любимия почерк на режисьора Гай Ричи. Матю Макконъхи е в ролята на Мики Пиърсън, американец, който живее от години във Великобритания и е един от най-големите производители и дистрибутори на марихуана. Мишел Докъри, позната ни като Лейди Мери от “Имението Даунтън”, тук захвърля аристократичните порядки и се превръща в обичаната му съпруга Роз – момиче от Есекс с тежък кокни акцент, жестоки обувки Louboutin и секси поведение. Хю Грант е в ролята на Флечър - безгръбначен частен детектив, който се опитва да изнудва всички страни с находките, които е събрал. Сексапилният Чарли Хънъм, познат ни и като крал Артур, отново под режисурата на Ричи, тук е в ролята на изискания костюмар Рей, дясната ръка на Мики. Колин Фарел е боксов треньор, който попада в цялата схема напълно случайно, готов е за всякакви ситуации и предизвиква смях с цветния анцунг, с който е облечен през цялото време. Познат като романтичен герой от “Последната Коледа” Хенри Голдинг тук е в ролята нч безумниятгангстер Сухо око, който има големи амбиции, далеч надхвърлящи мозъчния му капацитет и умения. Всички фенове на сериала “Наследници” ще оценят и появяването на Джеръми Стронг като Матю – американски богаташ, който иска да купи бизнеса на Мики Пиърсън. 

Историята на филма постепенно преплита всички тези персонажи първоначално под формата на разказ от страна на Флечър. Героят на Хю Грант е истински отблъскващ - приятно е да го видим в такъв образ, след далеч по-сладникавите женкари или загубеняци, изиграл в по-ранните си години. Чарли Хънъм, с когото са повечето му сцени, споделя, че е бил истински впечатлен от Хю, тъй като за деня на снимките Грант е бил подготвен с бележки по целия сценарий, a нощта преди това, колата му е разбита и всичко е откраднато. Въпреки това той изиграва безупречно диалоаг с Хънъм, в който включванията на Чарли са доста по-малко.

Самият Хю Грант разказва на шега, че не обича, когато във филма има по-добри актьори от него, визирайки Матю Макконъхи. Включва се в проекта абсолютно случайно. В деня, в който със съпругата му отиват да се венчаят и вече са закъснели за подписването, на улицата срещат Гай Ричи. Двамата са работили заедно и преди, в “Мъжът от U.N.C.L.E.” Гай Ричи, въпреки неподходящото за среща време, разказва на Хю сценария на новия проект и описва образа, в който си го представя.

Макконъхи, Хънъм, Грант и Фарел ни доставят абсолютна наслада на екран, а действията им са поднесени с безкрайно чувство за хумор, дори в най-нелепите ситуации, в които историята ги отвежда. А Мишел Докъри е прекрасно попълнение към групата - химията им с Макконъхи е повече от истинска.

“Джнтълмените” е една със сигурност по-шлифована история в сравнение с първите филми на Ричи, но същевременно носи техния полъх. Все пактой е сред режисьорите с най-разпознаваем почерк. Едва на 30 години успява да убеди инвеститори да вложат пари в гангстерската му история, дебют за него в киното. Няколко години преди това е направил 20-минутен късометражен филм. Гай се свързва с Питър Мортън – един от основателите на Hard Rock Café с оглед да се включи като потенциален инвеститор, но той го насочва към племенника си Матю Вон, който по онова време учи кино в САЩ. Вон се съгласява да стане продуцент на историята на Ричи и успешното им партньорство продължава и до днес. Другият инвеститор на проекта е Труди Стайлър, съпругата на Стинг, която гледа късометражния филм на Ричи и решава, че новият проект си заслужава. Както се казва, останалото е история, тъй като “Две димящи дула” превзема бокс офис, сърца на фенове и критици и открива актьори като Джейсън Стейтъм, Джейсън Флеминг и Декстър Флетчър за голямото кино. 

Две години по-късно Гай Ричи прави и другия си емблематичен филм – “Гепи”. Отново гангстерска история с брилянтен хумор и запомнящи се персонажи, този път продукцията добавя имена като Брад Пит и Вини Джоунс. През 2000-та година Ричи е на върха на вълната на успеха, направил е два наистина брилянтни филма и е желан отвсякъде. Включително и от една от най-известните и успели жени в този бизнес – Мадона. За съжаление, обаче, този брак се оказва пагубен за кариерата на режисьора, тъй като той започва да снима клипове на съпругата си и прави най-лошия си филм – римейк на “Отнесени от бурята”, в който участват именно Мадона и Адриано Джанини, син на Джанкарло Джанини, който играе в оригиналната италианска версия. След като влиза в какви ли не класации за най-лош филм, “Отнесени от бурята” събаря донякъде възхода на режисьора. Със заглавия като “Револвер” и “Рокенрола” той успява да се завърне към оригиналния си почерк и след като се разделя с Мадона през 2008 година, бележи поредния си огромен успех с “Шерлок Холмс”. Филмът му за именития детектив носи всичко, което фенове и критици толкова харесват у Ричи, а в главните роли са Робърт Дауни Джуниър и Джуд Лоу, които са невероятни съответно в ролите на Холмс и Доктор Уотсън. Продукцията е толкова успешна, че веднага е последвана и от продължение, почти на нивото на първия филм. 

Следват “Мъжът от U.N.C.L.E.” и новите версии на “Крал Артур” и “Аладин”. И ако първият е много разпознаваем за режисьора и истински забавен и оригинален, за съжаление се проваля на бокс офиса, както се случва и с “Крал Артур”. Според мен и двата филма са недооценени, за сметка на това много приятни и забавни за гледане. И да, за съжаление, “Аладин” е по-скоро филм на студиото, отколкото на режисьора, но пък за сметка на това огромните заглавия осигуряват възможността да продължаваш да създаваш гангстерски истории в Лондон и да преплиташ героите си в нелепи ситуации, от които само ти можеш да ги извадиш.

В стил Гай Ричи.      

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт