Фотографът Грег Уилямс - обожаваният от звездите

С какво печели доверието им и какво е да си официален фотограф на BAFTA.

Ако някога сте искали да надникнете в задкулисието на големите и бляскави филмови церемонии, да видите какво се случва минути преди звездите да се появят на червения килим или пък точно след като получат мечтаната статуетка, фотографиите на Грег Уилямс със сигурност ще задоволят любопитството ви. Бившият военен фотограф бързо се превръща в любимец на Vogue Italia, GQ, Vanity Fiar, Esquire. От години е официален фотограф на наградите БАФТА, а в портфолиото му са включени кампаниите на филмите за Бонд "Казино Роял", "Спектър на утехата", "Смъртта може да почака", "Кинг Конг", "Робин Худ", часовници "Омега". Какво е особеното в работата му?

@gregwilliamsphotography

Гледната точка.

Самият Грег твърди, че кадрите му не са по-различни от "кадрите на всеки един, заснети с телефон, в семейна среда, да кажем". Британецът не използва ефекти, компютърна обработка и допълнително осветление, когато снима портретите си. По време на снимки присъстват само той и обектът - от Кейт Бланшет през Кейт Мос до Майкъл Кейн и Джъд Лоу. Дали именно това ги прави толкова интимни? Какво ли отпуска звездите толкова, че да ги видим в абсолютно различна от познатата светлина?

За разлика от папараците, аз искам да покажа звездите в добра светлина. Показвам им снимките - в противен случай се изнервям, искам да се харесват, да имат добър спомен от работата с мен. 

Когато дойде ред за наградите BAFTA, британецът често се качва в автомобила на някоя от звездите, за да снима пристигането. След това прави малко кадри и от червения килим, но предпочита да влезе по-бързо в залата. Твърди, че обича да действа на мига, да е под напрежение, да използва ума си и връзките, които е създал през годините. Работата му като военен фотограф го е научила да бъде бърз, ловък и да не губи момента. Признава, че му носи огромно удоволствие да е единственият фотограф, допуснат толкова близо до големите таланти.

Когато някой толкова известен и талантлив ти позволи да си в хотелската му стая и да снимаш, трябва да дадеш всичко от себе си, защото очевидно ти има голямо доверие. За да се случи "щастливата случайност", първо трябва да си на точното място. А после да си достатъчно добър в работата си, за да уловиш мига. След кадъра - достатъчно съобразителен, за да знаеш кога да си тръгнеш. 

Грег Уилямс започва да снима още като дете. Когато е на 19 попада в планинска военна база в Мианмар и отразява гражданската война. Това дава начало на кариерата му. Признава, че войната и времето, прекарано на горещ терен, са непрекъснат източник на нови перспективи. Британецът добре научава, че никоя снимка не струва колкото живота ти. Нещо, което с усмивка си спомня на червения килим, близо 20 години след първата му фотографска задача в Бирма. Съвместно с брат си, Грег Уилямс реализира и първия си филм, Samarkand, посветен на посттравматичния стрес от войната. Нещо, което самият той изпитва след престоя си в Чечня и Сиера Леоне. Главната роля във филма е поверена на Том Харди, който неведнъж е заставал пред обектива на Грег. 
 
@gregwilliamsphotography
 
@gregwilliamsphotography
 
Що се отнася до социалните мрежи, Грег е особено активен в Инстаграм. Често използва хаштага #artofbehindthescenes. Въоражен със своята Leica и сякаш невидим, Уилямс ни дава възможност да надникнем в една забранена, непозната за нас земя. Звездна, но и много човешка.
Когато гледам снимките на мои последователи, често си казвам: Ех, това щеше да е перфектната снимка, само ако имаше... Това е и причината да създам видеа с кратки фотографски съвети.

Сега остава само да открием Хоакин Финикс, за да ни позира.

@gregwilliamsphotography
 
@gregwilliamsphotography
 
@gregwilliamsphotography
 
@gregwilliamsphotography
 
@gregwilliamsphotography
 
@gregwilliamsphotography
 
@gregwilliamsphotography
 
@gregwilliamsphotography
 
@gregwilliamsphotography
 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт