Сериозната страна на Фил Колинс

Историята на песента "Another Day In Paradise" и неосъзнатият рай, в който живеем.

В популярната музика се срещат най-различни изпълнители, представящи най-разнообразни теми. Едни възпяват щастливата любов, а други оплакват разбитото си сърце. Има артисти, които в песен разказват за бохемския си начин на живот, както и такива, избрали да съберат тъгата и страданието си в музика. Разбира се, не липсват и "говорители на истината", вдъхновени от някой политически или социален въпрос.

©️Erika Kreilach

Вглеждайки се внимателно, получаваме възможност да надникнем в мислите на артиста, да разберем какво го е вълнувало, върху какво е размишлявал. Сред пространното творчество на английския мултиинструменталист Фил Колинс, например, на два пъти се среща темата за хората на улицата. За първи път той я разглежда през 1981 г., когато групата му Genesis издава песента "Man On The Corner". В нея е описан мъж, прекарващ дните си седейки на ъгъла на улицата и подвиквайки по минувачите. Неизвестният произход на този герой оставя поле за догадки и интерпретации на смисъла на песента. В края на десетилетието същият автор създава друго произведение, говорещо открито за проблемите на безподслонните и отношението на обществото към тях. Ражда се "Another Day In Paradise".

В композицията изпълнителят влиза в ролята на наблюдател и разказвач, видял как мъж подминава безучастно бездомна жена, молеща го за помощ. Историята на хита започва от идея, дошла на Колинс докато свири на пиано. След като структурира и записва инструментал, той прави опит да измисли и вокална мелодия. Без да се е насочил към конкретна тематика лондончанинът запява думите "She calls out to the man on the street." Впоследствие те остават непроменени, давайки начало на песента. 

Колинс споделя, че като вдъхновение за "Another Day In Paradise" му е послужил епизод от пътуване до столицата на САЩ - Вашингтон. Там британецът забелязал многото бездомни хора, търсещи убежище от снега в кашони, разположени по тротоарите. За видяното и връзката на композицията с нейното заглавие авторът разказва следното:

Оплакваме се за дребни неща като изстинало кафе или преварени спагети. Исках просто да кажа, че всичко това изглежда като ден в рая в сравнение с нещата, които онези клетници преживяват. 

"Another Day In Paradise" е част от албума "...But Seriously", чиито записи текат между април и октомври 1989-та. Освен водещите вокали, Колинс изпълнява и записва клавирите и барабаните в песента. С беквокали сe включва Дейвид Кросби, познат от фолк рок групата Crosby, Stills & Nash, а на китара свири относително неизвестният към онзи момент Доминик Милър. Участието му в албума обаче привлича вниманието на Стинг, с когото китаристът работи и до днес. 

Четвъртият солов албум на Фил Колинс излиза на музикалния пазар на 6 ноември 1989 г., във време, в което Genesis са си дали продължителна творческа пауза. Както и заглавието "... But Seriously" подсказва, освен лични музикални откровения, албумът съдържа редица песни, занимаващи се с важни общочовешки въпроси. Разглеждайки теми като апартейда в ЮАР и конфликтите в Северна Ирландия, Фил се стреми да се докаже като автор на песни, носещи зрели социални послания. Както и да разсее наложения му имидж на създател и изпълнител единствено на любовни балади. Близо три десетилетия по-късно, в своята автобиография, музикантът споделя, че албумът е добил по-сериозен тон и поради факта, че по-рано през същата година той става баща за втори път. Раждането на дъщя му Лили кара певеца да се замисли в какъв свят ще расте тя. 

 "Another Day In Paradise" е посрещната враждебно от някои представители на музикалния и политическия свят. Чуват се твърдения, че финансово благосъстоятелен човек като Колинс няма ясна представа за реалните измерения на проблема "бездомност". От страниците на “Ню Йорк Таймс” авторът отговаря на тези критики с думите:

Движейки се по улицата аз виждам това, което и всички останали. Неправилно е да се мисли, че ако човек има много пари, то той е откъснат от реалността.

На такова мнение са и голяма част от меломаните - след излизането си "...But Seriously" и в частност "Another Day In Paradise" заемат челните места в редица класации по продажби. През 1991 г. песента печели награда “Грами” за най-добър запис, а името на нейния създател се среща сред номинираните в общо 9 категории.

Wikicommons

Макар и автор на подобна емблематична композиция, Колинс признава, че невинаги се е отнасял по най-благородния начин с хора със злощастна съдба. В тази връзка музикантът споделя случка, развила се около довършителните работи по "Another Day In Paradise". На излизане от звукозаписното студио той бил пресрещнат от жена с две деца, просеща пари. Изпълнителят не откликнал на молбата, давайки си сметка по-късно, че и той, както повечето хора, е останал безучастен пред човек, изпаднал в немилост. 

Въпреки това Фил се старае да допринася за разрешаването на проблема с повече от песен. През 1994-95 г., по време на турнето "Both Sides of the World", Колинс дарява за каузата приходите от всички продажби на промоционален видео албум. Средствата получават подслони за бездомни в над сто града, през които минава обиколката. Междувременно се заражда интересна благородна традиция - организации, работещи в подкрепа на нуждаещите се, събират дарения от публиката, които в края на вечерта звездата удвоява със свои пари. Освен всичко това Фил Колинс е изтъкнат инициатор и участник в различни благотворителни кампании, помогнали на хора по цял свят.

Wikicommons

В годините напред Колинс продължава да жъне успехи, създавайки още редица хитове, самостоятелно и с Genesis, и завоювайки дори награди “Оскар” и “Златен глобус”. Със сигурност сред големите си постижения носителят на Кралски Викториански орден поставя и “Another Day In Paradise” - песента, хвърлила светлина върху един важен въпрос и показала пред света сериозната страна на нейния автор. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт