Робърт Дауни Джуниър - разговарящият с животни

Актьорът влиза в ролята на странния ветеринар Доктор Дулитъл.

Когато световноизвестният актьор Робърт Дауни Джуниър решава първият проект след ерата "Марвел" да е свързан с пътешествието на обичания ветеринар Дулитъл, сякаш се роди истински герой за новото поколение търсещи кино преживявания.

Продуцентите Рот и Киршенбаум се присъединяват към Team Downey - продуцентската компания, основана от Робърт и съпругата му Сюзън. Именно така успяват да открият още съмишленици, които да оценят и подпомогнат страстта на Рот да пресъздава класически приказки. От "Алиса в страната на чудесата" до "Снежанка и ловецът", продуцентът успява да превърне познатите ни истории в истински блокбастъри. А превъплъщението на Робърт Дауни в Дулитъл със сигурност е обещание за огромен успех.

Стивън Гаган, режисьор и сценарист на филма, започва работа по персонажа на Дулитъл по по-различен начин - пише ролята, представяйки си единствено него в нея. Споделя, че Робърт е ценен изключително много в актьорската гилдия и успява да придаде на героя на Дулитъл свеж, различен и модерен облик. При първата им среща, малко преди началото на снимките, Робърт разпитва за идеите и взетите решения относно сюжета и снимките. Отговорът, който последва от екипа, е следният:

Искаме ти да си Дулитъл, всичко останало е отворено за идеи.

Именно творческата сила на Робърт го превръща в партньор на продукцията. Според Гаган това е било огромно и трудно решение, но в крайна сметка, вярното.

Робърт и Сюзън Дауни виждат в проекта изключителен потенциал не само заради историята и факта, че Дулитъл разговаря свободно с животните (нещо, което почти всички искаме), но и заради неподправения британски хумор, подходящ за цялото семейство. Без значение от възрастта, пола, расата - темите са дълбоки, но представени по вълнуващ и забавен начин. Четири годишни деца и 94-годишни баба биха могли да гледат филма заедно и да му се насладят еднакво.

За Сюзън Дауни Киршенбаум споделя, че е сред най-добрите продуценти и работата върху "Шерлок Холмс" е само едно от доказателствата за това. По време на снимките на Доктор Дулитъл семейството на Дауни сякаш се слива с целия екип - от първия до последния ден. 

"Това безспорно е най-магическият филм, който сме правили. Всички, които до момeнта са го гледали, казват, че не само са се забавлявали, но са и истински трогнати. Целта, която Team Downey си постави, е постигната!", твърди Робърт Дауни.

Филмът напомня класиките "Фантазия" и "Мери Попинз", съчетавайки хумор, визия и запомнящата се игра на Дауни Джуниър - решаваща за оригиналността и успеха на превъплъщението.

Но какъв всъщност е Д-р Дулитъл?

Гений, считан за откачен от повечето хора, той е перфектният особняк, овладял почти всички животински езици. Срутен от загубата на съпругата си, той решава, че е взел достатъчно от общуването си с хората, което води и до решението му да се отдаде на изучаване на тайните на всички останали създания. Споделя, че не се интересува повече от никого, нищо, никъде. И въпреки че е непоправим мизантроп, несравним в умението си да отблъсква хората, всъщност копнее за семейство и близост. Дауни решава да "превърне" Дулитъл в уелсец, което води и до сериозни трудностти с акцента, превъзмогнати с помощта на специалисти, но "предизвикателството си е струвало усилията". За разлика от литературния герой на Доктор Дулитъл, във филма успяваме да разкрием и различните душевни слоеве на ветеринаря - той е лесно раним и силно емоционален. Неслучайно режисьорът го сравнява със самия Робърт Дауни:

Точно като Дулитъл, Робърт е изключително интелигентен. Непрекъснато се появяваше на терен с нови идеи. Винаги може да те разсмее. Затова се спряхме на него. Защото Дулитъл е по-умен от всички - това е ипричината да се оттегли от хората. Когато го срещаме във филма, е изпаднал в дълбоко отчаяние. Това е сламката, която Робърт използва, за да построи героя. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт