„Бомба със закъснител“ - падението на един медиен магнат

Историята на Роджър Ейлс, разказана от режисьора Джей Роуч.

“To get ahead you have to give a little head.”

Чарлийз Терон, Никол Кидман и Марго Роби влизат в кожите на част от дамите, пряко отговорни за свалянето на изпълнителния директор на Fox News – Роджър Ейлс. Режисьор на филма е Джей Роуч, който познаваме като създател на “Тръмбо”, “Запознай се с нашите” и “Остин Пауърс”. 

През 2016-та година водещата Гретчен Карлсън обвинява 76-годишния Ейлс в сексуален тормоз и стартира нечувано за повечето жени тогава дело срещу него. Тя твърди, че той е искал сексуална връзка с нея в замяна на развитието й в телевизията и когато отказва, я мести в почти негледаемо време, след което я освобождава. Впоследствие към нея се присъединяват още 23 жени, сред които и друга от известните водещи – Мегън Кели. Наяве излизат част от перверзните желания на Роджър, сред които така нареченото “завъртане”, което той кара жените да правят, за да може да разгледа задника и краката им.

Филмът “Бомба със закъснител” разказва именно тази част от историята на Роджър Ейлс и жените, които той е тормозил. Чарлийз Терон се готви за третата си номинация за “Оскар”, влизайки в ролята на Мегън Кели. Поведението й, гласът й и безупречната работа на гримьорския екип могат да те накарат действително да забравиш коя от двете стои пред теб и да виждаш само Мегън - приликата е поразителна във всяко едно отношение.

Самата Кели е едно от най-добре познатите телевизионни лица в САЩ и е предизвиквала скандали около себе си неведнъж. Работи във Fox News от 2004-та година и бързо се превръща във водеща фигура. Мегън напуска през 2017 и отива в NBC, където остава по-малко от две години. Често е критикувана за свои коментари, които звучат или глупаво, или расистки. Иронизирана е от някои от най-известните комици в САЩ, но умее да привлича внимание, добри финансови условия и безкрайни възможности за себе си.

Има публични спорове с Тръмп преди той да стане американски президент, а докато е в NBC интервюира Владимир Путин. Днес Мегън снима независими видеа в каналите си в Youtube и Инстаграм. Признава, че е плакала, гледайки филма “Бомба със закъснител” и документира дискусия с част от замесените лица, за да споделят какво са почувствали по време на филма и да потвърдят кое е истина и кое - художествена измислица.

В ролята на съпругът на Мегън – Дъг, влиза талантливият Марк Дуплас. Истинският Дъг обаче, не е напълно убеден от изпълнението на Чарлийз Терон, независимо, че самата Мегън е впечатлена, макар че споделя колко е трудно да гледаш някой, “който прилича нa теб и играе теб на голям екран”.   

Тук е моментът да споменем изключителния Джон Литгоу. Актьорът, който сме свикнали да гледаме в предимно комедийни роли, е наистина впечатляващ в ролята си на перверзник. Благодарение на грима и костюмите, той доста прилича на истинския Роджър Ейлс.

Запомяща се е трансформацията му от арогантен тип, който смята, че всичко му е позволено, до болен възрастен човек, какъвто в действителност е. Безспорно една от най-добрите сцени в “Бомба със закъснител” е с Марго Роби, в образа на новобранката Кейла, в офиса на Ейлс. Не виждаме допир, нито насилие, но само с поведение и глас, Литгоу успява да пресъздаде целия натиск, който нанася върху Кейла. 

Освен с наднормено тегло, Роджър страда и от хемофилия. Умира няколко месеца след секс скандала. Злодеи от истинския живот като него никога няма да спрат да бъдат актуални и това е вторият актьор, който играе Роджър в рамките на няколко месеца. Ръсел Кроу току-що спечели награда “Златен глобус” за превъплъщението си в същия образ в сериала “Решаващият глас”, но там проследяваме и възхода на Ейлс, който е не по-малко интересен.

Любопитен факт е, че във филма в ролята на Гретчен Карлсън влиза Никол Кидман, докато в сериала същата роля изпълнява най-добрата й приятелка – Наоми Уотс. Образът на Кейла, в който се превъплъщава Марго Роби, е събирателен от няколко различни жертви на Роджър.

Всички от продуцентите са знаели за перверзиите на шефа си и умишлено са изпращали момичета в кабинета му. В зависимост от това какво са склонни да направят, кариерата им или напредва, или приключва. И Кидман, и Роби, са страхотни, пресъздавайки постоянния вътрешен конфликт, който преживяват. 

“Бомба със закъснител” умело разказва историята на тези жени - жертви на отвратително поведение, нечестни игри и сексуални посегателства. Както казва обаче истинската журналистка Руди Бактиар, която виждаме уволнена още в началото, точното време, в което историята е трябвало да излезе на бял свят, е било именно когато се е случила.

Най-тъжното е, че независимо от очевидния талант в медийния бизнес, Роджър Ейлс остава в историята като болен сексуален перверзник. Няма работа на света, която да си струва жертвата. Или пък жена, която да трябва да го търпи. 

“People don't stop watching when there's a conflict. They stop watching when there isn't one.” Роджър Ейлс

 

бюлетин

още авангарт