Studio 54 и безкраен празник

Култовият клуб "Studio 54" в Ню Йорк и трейлър за документалния филм, създаден по истории от първо лице.

В дни, в които страниците на култовото списание Interview, създадено от Анди Уорхол през 1969 г., са безвъзвратно затворени, имаме нужда да се пренесем на друго място, да подишаме въздух, напоен с тежък парфюм, слава и безрасъдност. И да танцуваме, докато съпругата (вече бивша) на Мик Джагър, Бианка, влиза в клуба на кон… за да празнува рождения си ден.

Единственото място, където това може да се случи, е зад вратите на вечното Studio 54. Сегашният театър е най-горещата точка в диско живота на 70-те години. Любима спирка от вечерта на Майкъл Джексън, убежище на Анди Уорхол, Елтън Джон, Шер, Грейс Джоунс, Даяна Рос.

Анди Уорхол.

През 1977 г. създателите на Studio 54 отварят най-известния клуб за по-малко от 6 седмици. Инвестират над 400 000 долара, което днес възлиза на над 3 милиона! Локацията е в страшната и опасна част на “Осмо авеню” и “Бродуей” в Манхатън, но това не спира тълпите от знаменитости… Съвсем в началото собствениците забравят да платят лиценз за алкохол и поръчват ежедневен кетъринг и обслужване за сватби. Разбира се, властите бързо научават за гениалната им идея и известно време в Studio 54 се сервират само безалкохолни напитки. 

В Studio 54 всеки може да открие по нещо за себе си. За влюбените има матраци в мазето, балконът е покрит с гума, която се почиства по-лесно, а салонът е покрит с плат, подплатен с наркотици. Някъде там са Труман Капоти и Мик Джагър, които буквално изкарват заплатата на салонния управител на Studio 54. Тя зависи от това колко са известни гостите и дали присъствието им се споменава в пресата. Истински Инстаграм инфлуенсъри, нали?

 

Имаме шанса да надникнем зад кулисите, да се превърнем в нюйоркчани и да прекараме една незабравима вечер, благодарение на документалния филм за този лунапарк за възрастни. Той включва интервюта със самия Иън Шрегър, един от създателите на клуба, видео от безкрайните партита и разкази на най-редовните посетители. Безпогрешен фейс контрол, за който мотото е:

 

Диктатура на входа и демокрация на дансинга

 

Иън Шрегър и партньорът му Стив Рубел са истинските режисьори на всяка една добра вечер. Все едно правят салата… избират най-интересните и колоритни хора от опашката и ги пускат вътре. А там… там е нещо близко до рая. Документалният разказ е откупен в Кан, а Иън Шрегър разкрива всички детайли около тайните на нощния живот. За радост на онези любопитни сърца, които непрекъснато танцуват някъде в миналото. Филмът проследява срещата на двете момчета от Бруклин, които се срещат в колеж и мечтаят да създадат перфектния клуб. И докато Шрегър е очаквал съвсем различен филм, който да се фокусира много повече върху другите, то сега споделя, че се чувства доста открит, разказвайки и най-дребните нюанси около нестихващото парти. И въпреки че Studio 54 е отворено само за 33 месеца, то те определят цяла една ера.

Ера, пропита с усещането за свобода. Защото в мига, в който прекрачиш прага, онова, което чувстваш, е тотално чувство на независимост. И именно това кара хората да са влюбени в Studio 54. Учебникът по нощен живот завършва с грандиозно парти, на което лично Даяна Рос пее и поздравява Иън и Стив. Те прекарват 13 месеца в затвора за укриване на данъци, след това си връщат сградата за малко, а днес бившето Studio 54 е театър. И може би му отива. Все пак в секундата, в която дойде мракът, имаме право да избираме коя роля да играем… Днес - Бианка Джагър, а утре някое от момичетата на Капоти. 

бюлетин

още авангарт