Studio 54 и безкраен празник

Култовият клуб "Studio 54" в Ню Йорк и трейлър за новия документален филм по истории за безкрайния празник от първо лице.

В дни, в които страниците на култовото списание Interview, създадено от Анди Уорхол през 1969 г., са безвъзвратно затворени, имам нужда да се пренеса на друго място, да подишам въздух, напоен с тежък парфюм, слава и безрасъдност. И да танцувам, докато съпругата (вече бивша) на Мик Джагър, Бианка, влиза в клуба на кон… за да празнува рождения си ден.

Единственото място, където това може да се случи, е зад вратите на вечното Studio 54. Сегашният театър е най-горещата точка в диско живота на 70-те години. Любима спирка от вечерта на Майкъл Джексън, убеждище на Анди Уорхол, Елтън Джон, Шер, Грейс Джоунс, Даяна Рос.

Анди Уорхол.

През 1977 г. създателите на Studio 54 отварят най-известния клуб за по-малко от 6 седмици. Инвестират над 400 000 долара, което днес възлиза на над 3 милиона! Локацията е в страшната и опасна част на “Осмо авеню” и “Бродуей” в Манхатън, но това не спира тълпите от знаменитости… Съвсем в началото собствениците забравят да платят лиценз за алкохол и поръчват ежедневен кетъринг и обслужване за сватби. Разбира се, властите бързо научават за гениалната им идея и известно време в Studio 54 се сервират само безалкохолни напитки. 

В Studio 54 всеки може да открие по нещо за себе си. За влюбените има матраци в мазето, балконът е покрит с гума, която се почиства по-лесно, а салонът е покрит с плат, подплатен с наркотици. Някъде там са Труман Капоти и Мик Джагър, които буквално изкарват заплатата на салонния управител на Studio 54. Тя зависи от това колко са известни гостите и дали присъствието им се споменава в пресата. Истински Инстаграм инфлуенсъри, нали?

 

Имаме шанса да надникнем зад кулисите, да се превърнем в нюйоркчани и да прекараме една незабравима вечер, благодарение на новия документален филм за този лунапарк за възрастни. Документалният филм за Studio 54 включва интервюта със самия Иън Шрегър, един от създателите на клуба, видео от безкрайните партита и разкази на най-редовните посетители. Безпогрешен фейс контрол, за който мотото е:

 

Диктатура на входа и демокрация на дансинга

 

Иън Шрегър и партньорът му Стив Рубел са истинските режисьори на всяка една добра вечер. Все едно правят салата… избират най-интересните и колоритни хора от опашката и ги пускат вътре. А там… там е нещо близко до рая. Филмът предстои да излезе по кината през юни, а вече има слухове за различни награди. Документалният разказ беше откупен в Кан, а Иън Шрегър разкрива всички детайли около тайните на нощния живот… За радост на онези любопитни сърца, които непрекъснато танцуват някъде в миналото. Филмът проследява срещата на двете момчета от Бруклин, които се срещат в колеж и мечтаят да създадат перфектния клуб. И докато Шрегър е очаквал съвсем различен филм, който да се фокусира много повече върху другите, то сега споделя, че се чувства доста открит, разказвайки и най-дребните нюанси около нестихващото парти. И въпреки че Studio 54 е отворено само за 33 месеца, то те определят цяла една ера.

Ера, пропита с усещането за свобода. Защото в мига, в който прекрачиш прага, онова, което чувстваш, е тотално чувство на независимост. И именно това кара хората да са влюбени в Studio 54. Учебникът по нощен живот завършва с грандиозно парти, на което лично Даяна Рос пее и поздравява Иън и Стив. Те прекарват 13 месеца в затвора за укриване на данъци, след това си връщат сградата за малко, а днес бившето Studio 54 е театър. И може би му отива. Все пак в секундата, в която дойде мракът, имаме право да избираме коя роля да играем… Днес съм Бианка Джагър, а утре някое от момичетата на Капоти.

 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт