Чисто новият сериал на Нетфликс "Unbelievable" - разтърсващо преживяване пред малкия екран

Истинската история за залавянето на сериен изнасилвач в Америка, разказана от журналисти, носители на "Пулицър".

Годината е 2008-ма, когато младо момиче в Линууд, Вашингтон излиза от системата на приемните домове, готова да започне да се грижи сама за себе си. Мари Адлър е само на 18, когато непознат мъж с черна маска влиза в жилището й през нощта и я изнасилва часове наред, правейки й ужасяващи снимки и заплашвайки живота й с нож.  Когато тя се обажда в полицията и съобщава на приемните си родители и близките си приятели от системата за това, полицаите я подлагат на един и същи разпит дни наред, докато започват да й внушават, че тя е лъжкиня и нищо от това не се е случило. Мари е абсолютно беззащитна, объркана и не знае на кого да се опре. Само за да я оставят на мира, тя признава, че  случкат е плод на въображението й. Вследствие на това е отритната от всички около нея. Остава абсолютно сама, борейки се и с нов проблем, който й създава полицията – фалшив доклад за показанията й, което влиза в досието й и я прави криминално проявена. Съвсем случайно попада на читав адвокат – обществен защитник, който й урежда сделка - трябва да плати 500 долара, а като резултат досието й отново ще е чисто. Три години по-късно двама детективи – жени, в другия край на САЩ са тези, които всъщност доказват, че Мари през цялото време е казвала истината и че полицията в Линууд й дължи не само извинение, но и солидно обезщетение. 

Цялата тази история оживява на малкия екран с името “Unbelievable” – чисто нов сериал на Нетфликс. В ролите на детективите Карън Дювал и Грейс Расмусен влизат талантливите актриси Мерит Уивър (носителка на две награди “Еми” за ролите си в сериалите “Nurse Jackie” и “Godless”) и Тони Колет (“Шесто чувство”, “Мис Слънчице”), а истинските имена на двете полицайки са Стейси Галбрайт и Една Хендершот. Сериалът започва именно с историята на Мари Адлър, прекрасно пресъздадена от Катрин Девър (“Зубрачки”).

След като полицаите се обръщат срещу Мари, историята скача три години напред, когато детектив Дювал е извикана на местопрестъплението на идентично изнасилване на друго младо момиче. Впоследствие става ясно, че на съвсем друго място същото се е случило и с възрастна жена. Детектив Дювал се свързва с детектив Расмусен и двете започват да търсят подобни престъпления, докато създадат портрета на нападателя, свървзвайки общите елементи и новата информация на всяка следваща жертва. Така стигат и до самата Мари. Черна маска, заплаха за живота им и унизителни снимки са само част от повтарящите се детайли на този извратен човек. 

Истинската история е разказана от двама журналисти, носители на “Пулицър” – Кен Армстронг и Крисчън Милър - първо под формата на статия, след това на подкаст и накрая на книга “A False Report: A True Story of Rape in America”. Сериалът използва именно книгата за своя основа и се справя изключително добре с пресъздаването на фактите. Това е история, в която темата за бруталния акт на изнасилването променя изцяло живота на една жена. Построен с подобна конкретика и детайл на документален филм, “Unbelievable” е разтърсващо преживяване, което със сигурност знаеш, че трябва да видиш до самия край. 

Истинската Мари Адлър, за която се знае, че днес има семейство и две деца, споделя на екипа, че е плакала доста, докато е гледала сериала, но е много щастлива, историята й е видяла бял свят. Създателката на сериала Сузана Грант споделя, че в САЩ публично се обявяват между 5 и 20 процента сексуални престъпления и само 5 процента от тях всъщност стигат до съд. Както казва Мари Адлър в сериала “защото дори добрите хора, дори тези, на които вярваш… ако не смятат, че истината им е удобна или ако по някакъв начин не ги устройва, те просто не вярват в нея.”

Истинският нападател, бившият военен Марк О’Лиъри, е осъден на близо 400 години затвор или иначе казано ще остане там до края на живота си.

бюлетин

още авангарт