Бандата на Кели нахлува в София директно от Торонто

„Истинската история на бандата на Кели” (2019) е част от звездната селекция на CineLibri тази година и пристига у нас директно от кинофестивала в Торонто.

Копродукция на Австралия и Великобритания, филмът е сплав от биографичен разказ, екшън и криминале. Класическа приказка за бунтовник с кауза - един истински, но и малко недодялан Робин Худ на име Нед Кели, претворена на екран от режисьора Джъстин Кърцел и сценариста Шон Грант. Кастингът обещава сублимно филмово преживяване: Джордж Маккей ("Капитан Фантастик”) е непоклатим като Кели, партнират му Ръсел Кроу, Никълъс Холт и Чарли Хънъм – трима зашеметяващи актьори!

На преден план е един разбойник по неволя с уязвимо сърце - прочутият австралийски бандит Нед Кели, чиято "кариера” прелива от банкови грабежи и убийства на представители на властта. Но кой е Кели в действителност? Грубиянинът авантюрист или вероломният конекрадец? Храбрият лидер с лирична душа или садистичният убиец? Преданият съпруг или лютият шампион по бокс? Добрият син и любящият баща… или борецът срещу гнилата правителствена власт? А може би е просто един беден ирландски заселник в Австралия, който брани своето семейство от безпричинния тормоз на английските ченгета и се опитва да се оттласне от блатото на бедността, без да жертва  достойнството си.

Ако питате автора на книгата Питър Кери, за преследвачите си Нед Кели е чудовищен престъпник, крадец и убиец. Нищо повече. Ала за поддръжниците си – "маргиналните” слоеве на обществото - този беглец от закона е герой, дръзнал да се изправи срещу тираните. Майка му, заета предимно с контрабандно варене на уиски, го дава като чирак при един свой любовник, виден конекрадец. За пръв път Нед попада в затвора, когато е само на петнайсет години, а когато става на двайсет и шест, вече е най-издирваният от властите жител на провинция Виктория, който плячкосва с бандата си цели градове, демонстрирайки презрение към несправедливия закон.

Питър Кери е  австралийски сценарист и автор на произведения в жанра исторически роман, драма, фентъзи, съвременен роман и документалистика, трикратен носител на австралийската награда "Майлс Франклин“ и двукратен носител на престижната награда "Букър“ -  през 1988 г. за книгата "Оскар и Лусинда” (също екранизирана, с Кейт Бланшет и Ралф Файнс) и през 2001 г. за "Истинската история на бандата на Кели”. Страстта към експериментиране с художествената форма го сближава с писатели като Уилям Фокнър. Историята на Кели е неудържима като героя си - изплувала е на екрана неведнъж, но именно Питър Кери я преобразява във величествена трагедия. (През 1970 г. Мик Джагър прави екранния си дебют в ролята на Нед Кели под режисурата на Тони Ричардсън, а през 2003 г. режисьорът Грегър Джордан поверява ролята на Хийт Леджър.)

Впрочем комисията, която присъжда на романа престижната награда "Букър”, мотивира своя избор така: "Най-сетне разбрахме истината за Нед Кели”. Според "Хамилтън Спектейтър” "Истинската история на бандата на Кели" се лее непринудено, страстно и пълнокръвно”. Джон Ъпдайк определя дарбата и поетичния усет на Кери като изключителни. Силата на книгата, а вече и на филма, е в изобретателната стилизация на тайните записки на Нед Кели, предназначени за дъщеря му, водени в навечерието на неговата смърт. Кели пише простичко и полуграмотно, но писанията му са толкова органични, че отекват като изповеди на гениален поет. Неслучайно този своеобразен дневник ще се превърне в Библия за неговия предател…

Филмът на Джъстин Кърцел отразява традиционното възприятие за Кели като "австралийския Джеси Джеймс” или "Че Гевара от Австралия”. Малчуганът Нед Кели се играе от Орландо Шверд, а Еси Дейвис е недостижима в ролята на неговата майка. Страховит в присъствието си на екрана (както винаги), Ръсел Кроу се превъплъщава в образа на прословутия разбойник Хари Пауър. От него Кели получава първия си урок по безпощадност… Впрочем Кърцел не за първи път режисира екранизация на литературна творба – и опитът му е осезаем! 

През 2001 г. излиза биографичната криминална драма "Снежен град” по книгата на Деби Маршал и Андрю МакГари. Филмът отнася 23 награди и десетки номинации, в т.ч. от фестивала в Кан. Адаптацията на "Макбет” от 2015 г. с Майкъл Фасбендер и Марион Котиар също впечатлява критиката и е номинирана за "Златна палма” и награда "Гоя”. Предстои да разберем какви отличия ще пожъне по-истинската история на легендарния Нед Кели. Защото пътят на филма едва сега започва.

Билети за прожекциите може да откриете ето тук.

бюлетин

още авангарт