Книгата преди сериала

Препоръчваме пет сериала, базирани на книги, които доказват, че животът на добрите истории е дълъг и често оживява на екран.

AртАкция откри вдъхновението за тази статия благодарение на компанията на NESCAFÉ® Dolce Gusto®.

Има едно много популярно твърдение, че някой ден, в далечното бъдеще, компютрите ще изместят нуждата на човек от четене. За момента обаче, независимо от прогнозите, това така и не се е случило. Днес признак за страхотен успех е роман да бъде превърнат в сериал. От "Големите малки лъжи“ до "Историята на прислужницата“, част от най-добрите сериали, които вълнуват зрителите, първоначално са били именно книги. При някои от тях книжният носител е дори още по-вълнуващ от самото шоу. Друг път не е за вярване, че от написания материал се е родил сериал. 

Светът е пъстър, а този на книгите още повече. Обичаме книги, които стават на сериали и за целта днес сме избрали пет ярки примера. Разбира се, първо горещо препоръчваме да прочетете книгите.

Тъмните му материи

Филип Пулман – британски фентъзи автор – пише епичната си фентъзи трилогия, обединена в общ труд, надхвърлящ 1000 страници, в рамките на пет години. От 1995-а до 2000-а излизат съответно "Северно сияние“, "Острият кинжал“ и "Кехлибареният далекоглед“. Вълшебната история на Пулман се развива в паралелен свят, в който има магьосници, говорещи полярни мечки, а човешката душа е във форма на животно, което пази своя собственик. Действието проследява Лира, която трябва да опази Златния компас от мисис Колтър. През 2007-а Холивуд произвежда филм с името "Златния компас“ и въпреки огромния бюджет на продукцията, филмът няма особен успех. До днес. Тази година цялата трилогия на Пулман трябва да се появи под формата на сериала. 

Гениалната приятелка 

Ако още не сте прочели тази, за момента трилогия на италианката Елена Феранте, то горещо ви препоръчваме да го направите час по скоро. Обещаваме, че веднъж започнете ли, няма да спрете. Това са книгите, които правят Феранте литературна звезда. Историята разказва за две приятелки, израснали през 50-те и 60-те години в Италия. В наши дни едната от двете изчезва и синът й, търсейки я, вика на помощ приятелката от детинство. НВО купиха правата на поредицата и първият сезон мина може би незабелязано у нас. Сниман в Неапол, където се развива оригиналното действие и с продуцент Паоло Сорентино, първият сезон е наличен за гледане. Очакват се още, но преди това има две книги, на които трябва да обърнете внимание.

Отворени рани

Джилиан Флин е жената, която стои зад Gone Girl или "Не казвай сбогом" и "Мрак", адаптиран отново за екран. Третият й роман предстои да излезе и на родния пазар и подобно на първите два има нелинейна структура, в която се скача през различни гледни точки и различни времена. Сериалът адаптира романа на Флин и добавя нещо свое към него. Като например финала. Джилиан Флин е известна с различния и неочакван финал на всичките си книги до момента. Едва ли дебютът й ще ви разочарова. Ейми Адамс е в главната роля, но нашите адмирации отиват за Патриша Кларксън и малката Елиза Сканлън. Прочетете и трите романа на Флин, а след това после може да гледате  както сериала, така и филмите. А през 2021 година очаквайте нейната версия на "Хамлет“. Сигурни сме, че ще ви изненада.

  

Пазителите

И до днес светът на "Пазителите“ – комикс на Алън Мур си остава любим на почитателите на поп културата. Този свят на супергерои, които имат своите чисто човешки проблеми, продължава да е един от най-добрите примери за вълнуваща история и великолепно изградени герои. Затова и когато излезе новината, че HBO ще прави сериал по комикса, много хора се развълнуваха. Начело е Деймън Линдълоф, чието решение е шоуто да не се фокусира само върху познатата ни история, а да представи събитията, развиващи се десетилетия след него. Трейлърите изглеждат чудесно и тръпнем в очакване.

Историята на прислужницата

Докато третият сезон ни остави със смесени чувства, продължението на романа на Маргаред Атууд вече е на път. Никой не може да отрече едно – "Историята на прислужницата“ е един от най-успешните телевизионни проекти по книги за последните години и е едно от бижутата на модерната телевизия. Сериалът, който и до този момент обира купчина награди "Еми“, е базиран на известния роман на Маргаред Атууд, който получава първото си издание на български едва преди година и половина. Дори и да сте гледали сериала, ние препоръчваме книгата. А ако не сте, ще ви е по-интересно. Романът е адаптиран и на филм от 1990 година, който също може да видите. 

бюлетин

още авангарт