„Песента на имената” ще прозвучи първо на CineLibri

Тим Рот и Клайв Оуен в хипнотичен „музикален” филм с шокиращ финал.

Бащата на Мартин Симъндс от "Песента на имената” му казва: "Никога не вярвай на музикант, когато ти говори за любов. 

Но съветът идва твърде късно. Мартин вече е обсебен от харизмата на Давид Рапопорт, смущаващо даровит полски цигулар, чиито родители го поверяват на грижите на семейство Симъндс, преди да бъдат… убити от Холокоста. Известно време двете момчета са по-близки от братя. Давид е гениален, същевременно властен и подмолен – буквално поробва Мартин, отнема първата му приятелка, подчинява го на своя талант и характер. Отношенията им са сложни и противоречиви. Бащата на Мартин купува скъпа цигулка на Давид - "Гуаданини”. Но в деня, в който трябва да направи официалния си дебют на сцената, Рапопорт изчезва безследно. Четиресет години по-късно Мартин узнава какво се е случило… Няма да издаваме повече, за да се насладите докрай на тази възхитителна литературна адаптация, щедро обрамчена с музика и съспенс.

Той ми показа, че страстта може да нахлуе в скучния живот, че не е задължително мястото ми на земята да бъде периферно - стига да е осветено от звезда. Дори делникът може да бъде въздигнат и преобърнат от спонтанен изблик на музика ...

Романовият дебют на Норман Лебрект, иначе известен музикален критик и журналист, е оценен високо и от критиката, и от широката публика. Проникната от идеи и чувства, способни да преобърнат цял един живот, "Песента на имената” е майсторска творба на въображението. Пленително литературно пътешествие, което ни връща към една от най-мрачните страници в историята на XX век. Заглавието е свързано с традицията евреите да кръщават с имената на починали други деца, за да се помни миналото. Едноименният филм е драматичен визуален разказ, разпрострян на два континента. На фона на спиращи дъха музикални откровения пулсират ужасът на една война и погубените души, изтръгнати от хода на историята…

"След като прочетох романа, посетих мемориала в Треблинка и се почувствах ангажиран да дам своя малък принос в борбата с историческата амнезия”, признава Франсоа Жирар.

И го прави виртуозно, както може да се очаква от режисьора на "Червената цигулка” и "Коприна”. А като добавим и сценариста на "Вечният градинар” Джефри Кейн, получаваме разказ за артистичния гений и любовта, но също за завистта, приятелството, предателството и изкуплението… Хипнотичен "музикален” филм с шокиращ финал.

Копродукция на Канада, Великобритания, Германия и Унгария, "Песента на имената” събира на екран актьори от висока класа. Тим Рот, когото познаваме от "Легенда за пианиста” на Джузепе Торнаторе и от върховите постижения на Тарантино, влиза в кожата на Мартин Симъндс. Другата звезда във филма е британецът Клайв Оуен, известен с превъплъщенията си в "Отблизо”, "Децата на хората”, "Госфорд парк”. Оуен с еднаква вещина и елегантност се подвизава в експериментални филми и в мейнстрийм продукции. Тук съвсем естествено му е отреден мистериозният образ на цигуларя Давид Рапопорт.

Ако сте чели книгата, със сигурност ще пожелаете да видите филма. Ако не сте чели книгата, а харесвате естетиката на Франсоа Жирар, нямате друг избор, освен да побързате с набавянето на билетите. Прожекциите са само на CineLibri - на 11, 12 и 19 октомври, съответно в Дом на киното, кино Люмиер Лидл и кино Одеон.

"Песента на имената” има номинация за най-добър канадски игрален филм от международния кинофестивал в Торонто.

бюлетин

още авангарт