Филми за есенни вечери и лошо време

Заглавия, които бихме гледали отново и отново.

AртАкция откри вдъхновението за тази статия благодарение на компанията на NESCAFÉ® Dolce Gusto®.

Приемайки максимата, че лошото време има много положителни качества, решихме да се подготвим за студените вечери. 

Лятото отмина, неговото циганско време, както и известно у нас, ще свърши много скоро. Вечерите вече са хладни и скоро няма да стават за скитане по улиците. Затова правим селекция на няколко филма, които ще ви накарат да се стоплите в тези ранни есенни дни, когато дори ние предпочитаме да си стоим вкъщи с чаша ароматно капучино и да не мислим за нищо.

Римска ваканция

Годината е 1953, градът е Рим, а Одри е принцеса. Грегъри Пек пък е млад журналист, който случайно попада на упоената принцеса Ан на площада Ди Треви и в това вижда невероятна възможност – да напише ексклузивен материал за нея и ежедневието й. Тя пък си въобразява, че той не знае коя е и ще прекарат един спокоен ден във вечния град. Не се получава точно така, но филмът е една от най-прекрасните романтични истории от миналия век... Номиниран е за десет Оскара, печели три – единият за самата Одри.  

Чикаго

Чикаго през 30 години на миналия век. И както Ник Карауей се изразява във "Великият Гетсби“:

Сградите тогава са по-големи, стандартите са по-високи, алкохолът е по-евтин, а веселието граничи с лудост.

Роб Маршал филмира именно това в музикалния си шедьовър, чието действие се развива на театрална бродуейска сцена. А бременната Катрин Зита-Джоунс танцува и пее като за последно. Всичко е цветно, пищно и много музикално, а който не е гледал този филм само може да съжалява. 

 

Сърцеразбивачът 

Европейското участие в днешната селекция се допълва от тази френска романтична комедия. Младият и красив Алекс работи като сърцеразбивач. Тоест, можете да го наемете и той да раздели вашата най-добра приятелка от неподходящия за нея  приятел. Така Алекс бива нает от милионер, за да раздели дъщеря му Джулиет от мъжа, за когото тя смята да се омъжи след 10 дена. Нещата се случват точно, както сте очаквали, но това по никакъв начин не разваля удоволствието. Към това ще добавим и великолепната обстановка, красивата малка, порцеланова Ванеса Паради в ролята на Джулиет, и онзи романтичен начин на разказване, който французите умеят до съвършенство.

 

Мис Слънчице 

Олив мечтае да участва в конкурс за красота. Уви, Олив е само 9 години, живее в забито градче, носи очила с голям диоптър и има странно семейство. Един ден обаче, съвсем неочаквано, Олив е одобрена да вземе участие в бюти конкурса “Мис Слънчице“. Така тя и цялото й семейство, допълвано от странния й раздразнителен дядо, брат й, който отказва да говори и шантавия й чичо, се запътват за Калифорния, за да спечелят състезанието... Пътят обаче е осеян с препятствия. Още откакто гледахме “Мис Слънчице“ през 2006-та той влезе в топлистата ни на “задължителните-филми-които-ти-остават-завинаги“. Трябва ли да казваме друго, за да го препоръчаме? Само, може би, че е перфектен за всеки сезон.

Усмивката на Мона Лиза

Джулия Робъртс и една купчина актриси, неизвестни по онова време, но в момента големи звезди, намират място в този, нека си признаем честно, изцяло женски филм. Действието се развива през 1953 година в престижния девически колеж “Уелсли” в Нова Англия. Там пристига млада, амбициозна учителка по история на изкуството с утопични мечти, че ще обучава най-умните и успели жени в Америка. Уви, оказва се, че това е илюзия, а момичетата, с които работи просто искат да се омъжат за богат мъж и да кърпят чорапи, готвят суфлета и да чистят пода, докато изглеждат зашеметяващо. Затова младата учителка се нагърбва със задачата да ги научи да мислят извън домакинските си задължения и да ги направи независими жени. Дори и да не ви вдъхнови така революционно, както се случи с нас преди близо 10 години, то поне този филм ще ви накара да се усмихнете и да си спомните  мечтите, които сте имали като ученички.

бюлетин

още авангарт