Звезди между редовете

Киното и литературата танцуват в албума на Стивън Риа The Hollywood Book Club.

Броени дни преди официалния старт на петото издание на "Синелибри“ - фестивалът, който вплита като в любовно танго киното и литературата, калифорнийското издателство Chronicles изненадва с един тематичен албум.

The Hollywood Book Club.

55 архивни кадъра от историята на Холивуд, свързана завинаги с книгите, оживява на страниците на луксозното издание, в което Стивън Риа (само споделя същото име с ирландския актьор и режисьор), събира двете си големи страсти – киното и литературата.

"Откакто съществува киното, то винаги се вдъхновява от литературата – в една или друга посока. Голяма част от шедьоврите на големия екран стъпват върху известни литературни произведения, но аз исках да обърна внимание на още една слабост на Холивуд- четенето на книги от истинските звезди на киното. Противно на очакванията една голяма част от легендите на големия екран са били заклети читатели, при това не само, за да прочетат оригиналната история зад сценария, върху който работят, но и защото са имали същата необходимост от това, както ние с вас – духовната храна!“, коментира в официалния сайт на албума 53-годишният автор.

Американският фоторедактор, който прекарва последните три десетилетия от живота си в архивиране на кадри от златните времена на Холивуд, се изумява от количеството фотографии, на които попада, в които прочути актьори четат книги.

От Грегъри Пек, който прекарва седмици в четенето и премислянето на "Да убиеш присмехулник“, докато работи върху едноименния филм, до неочакваните за публиката по онова време снимки, на които Мерлин Монро чете книги на Ърнест Хемингуей и Лев Толстой.

"В албума ще откриете не само изненадващи кадри, но и истории, които не са толкова известни. Истории за любими актьори, които ще преоткриете и заради любовта им към книгите. Тогава, може би слава богу, не е имало Туитър и Инстаграм, заради които да е било от особено значение за звездите да се снимат с любимите си книги, а било въпрос на нужда и "глад“ да се посегне към една или друга книга“, допълва Риа. Една от любимите му истории е с главен герой Мерлин Монро. "Мерлин е обичала да чете поезия толкова много, че в един момент набира скорост и започва да пише самата тя. Плахите й опити са открити години след смъртта й в набор от документи, а по-късно и издадени. Сред любимите й четива са "По пътя“, "Престъпление и наказание“ и "Великият Гетсби“.“

Друга известна актриса, която инвестира и голяма част от хонорарите си в голяма библиотека, е американката Грейс Кели, която по-късно става принцеса на Монако – Грейс.

"Обичала е да чете толкова много, че в един момент започва да събира първите издания на някои от любимите си книги. Сред тях е и "Одисея“, както и писмата на автора на "Пътешествията на Гъливер“ Джонатан Суифт до любимата му Естер Джонсън. 

Противно на очакванията, не Джаки Колинс, а Чарлз Дикенс е любимият автор на британската актриса Джоан Колинс. 86-годишната грандама на киното и театъра на Острова чете всичко, излязло изпод перото на прочутата й сестра, писателката Джаки Колинс, но не е сред запалените й почитатели. "Оливър Туист“ е книгата на живота й, според Стивън Риа.

"Киното и литературата се обичат не само на големия и малкия екран, но и в живота на кинозвездите. Останах изумен от факта колко много се е чело преди десетилетия, при това наистина качествена литература. Много от звездите на киното по онова време са прекарвали паузите между снимките в любима компания – тази на книгите. Затова не мога да приема насериозно понякога подхвърлянията, че холивудските актьори прекарват цялото си време пред огледалото или по коктейли. Архивите на Холивуд говорят друго.“

Джоан Колинс

Бети Дейвис

Джоан Удуърд

Шърли Маклейн

Джейн Мансфийлд

Малко преди да стане принцеса на Монако (на снимачната площадка на филма "Висше общество“, 1956 г.), Грейс Кели с интерес прочита биографията на един от любимите си музиканти Луис Армстронг, който също се появява във филма  Pretty Maids All in a Row. 

Рита Хейуърт посяга към книга от семейната библиотека. Интересното в този кадър е, че тя все още носи прическата, която нейния съпруг Орсън Уелс настоява да й се направи за снимките на неговия филм The Lady from Shanghai, заснет през 1947-а.

 

бюлетин

още авангарт