Американски мед на име Шая Лебьоф

Пътешествие на прага на лудостта с един по-различен актьор.

Имам една любима история, свързана с Шая Лебьов. Действието се развива преди близо 10 години, Шая точно е станал известен след участието си в първата част на "Трансформърс“. Отива на интервю в едно от големите американски издания, не помня кое точно. Преди това е направена фотосесия, всичко върви по план. Интервюто минава и Шая си тръгва от редакцията. Тогава една от колежките на журналистката, която пише материала пита: "Кой беше този?“. Другата й отговаря и между двете се оформя кратък диалог, от който става ясно, че на живо Шая е доста по-обикновен, затворен и тих. Докато на екран е ярък и харизматичен. Големият фичър в изданието с фотосесията започва именно с тази история. 

Обикновен в живота, но специален на екран, Шая Лебьов може да разкаже много за пътя до голямото кино и момента, в който е осъзнал, че е загубил невинността си. За последното има татуировка на китката си, на която е написана точната година. 

Популярността застига Шая през 2007 година, когато излиза "Трансформърс“, а малко преди това се е появил "Дистърбия“, който е комерсиален римейк на класиката "Прозорец към двора“. По онова време той е на 21 и е в киното от близо 10 години. В началото Шая прави стендъп шоу и решава сам да си намери агент, който му урежда участия в различни сериали и телевизионни филми, докато през 2000-а не става част от екипа на шоуто на Дисни Even Stevens, което три години по-късно му носи награда Daytime Emmy и отваря вратите към Холивуд по-широко. По онова време Шая е на 16 години. 

През 2008-а, само година след излизането на два комерсиални хита с негово участие, Шая става носител на награда BAFTA за "изгряваща звезда“ и част от франчайза "Индиана Джоунс“. Някъде там започва да открива, че комерсиалното кино не е за него, че не харесва Холивуд и че не е сигурен какво, по дяволите, прави тук. Но вече е късно. Той има договор за три филма от "Трансформърс“ и още няколко други заглавия, чиято продукция тепърва започва.  

Три години и една връзка с актрисата Кери Мълиган по-късно Шая официално се отказва от комерсиалното кино и започва да снима специално подбрани проекти. Някъде тук среща Ларс фон Триер и двамата започват работа по "Нимфоманка“. Пикът на онова, което медиите определят като "тоталното полудяване на Шая Лебьоф“, е отбелязано именно с премиерата на този филм.

Всичко започва, когато Лебьоф е обвинен в плагиатство за късометражния си филм HowardCantour.com. В някакъв момент става ясно, че сюжетът и цели части от диалога във филма са директно иззети от комикса на художника Даниел Клаус, озаглавен Justin M. Damiano. Следват извинения в Туитър и обяснение, че актьорът е получил нервен срив. 

Година по-късно на червения килим на премиерата на "Нимфоманка“ Лебьоф пристига облечен в елегантен костюм, а на главата си носи хартиена торба, надписана с черен маркер с думите: "Вече не съм известен". Туитър профилът му също е пълен с тази фраза. След този случай бавно, но сигурно, Шая се оттегля от голямата кино сцена. За зло или за добро.

Медиите в Америка започват да спекулират, че актьорът най-вероятно е полудял. Междувременно той не ги опровергава, а напротив. Актьорът снима няколко странни режисьорски проекта, единият от които, озаглавен #ALLMYMOVIES, показва самия него, докато гледа и се ужасява от собствените си филми. След това снима клип за певицата Sia и се жени за актрисата Миа Гот. С днешна дата двамата са разведени, а Шая изглежда се е измъкнал от най-мрачния си период, за да се върне към независимото кино.

Шая Лебьоф може и да е луд или да има множество нервни сривове, но това не го прави лош актьор. Напротив, контрастът е толкова голям, че публиката се обърква. В живота Лебьоф е леко луд, но на екран продължава да е харизматичен, точно като в онази статия преди 10 години. За доказателство може да си пуснете филмите Man Down, American Honey и "Борг-Макенроу“. Последният беше през 2017-а и от тогава Шая Лебьоф отново изчезна. Доскоро. За да се завърне, този път с филм, който пише сам и в който участва – Honey Boy.

Honey Boy е специален проект за Шая Лебьоф, защото разказва за детството му и връзката му с баща му. Самият той играе баща си – Джефри Крейг Лебьоф, а ролята на младия Шая е поверена на Лукас Хедж. Само някой толкова ненормален като Лебьоф би написал филм за живота си, за да участва в него. И колкото и да са скептични всички, от фестивала "Сънданс“ Honey Boy вече получи аплодисменти и положителна критика. 

"Honey Boy“ разказва за връзката на Шая с баща му, който е бивш клоун и хероинов наркоман. Името на филма е й прякорът, който баща му му дава, когато е малък. Историята проследява детството на актьора – с прякор в него Отис Лорт (така той подписва и сценария първоначално). От времето, когато започва да прави клоуната и е тормозен от баща си, до времето, когато си намира работа в шоуто Evens Steven.

Може би именно някога тогава Шая е загубил невинността си.  

 

бюлетин

още авангарт