Ромски портрети

Един различен поглед върху изключителния талант на артисти от ромски произход.

Срещали сме се с работата на талантливата илюстраторка Борислава Караджова и преди. Съвсем скоро двете със сестра й Михаела Караджова (също брилянтна илюстраторка), създадоха първата по рода си у нас книга за сексуално образование на момичета, съвместно с Fine Acts.

Днес представяме новия проект на Борислава, посветен на ромското изкуство. Рядко се сещаме за имената на писатели, музиканти, художници от ромски произход, постигнали невероятни успехи в световен мащаб. А и ако трябва да изброим три имена на ромски артисти, често изпитваме затруднения. Проектът е важно и необходимо напомняне за безграничния талант на Георги Парушев, Иво Папазов (Ибряма), Кармен Амая и още седем артисти. И полезен разказ за всичко, което тези огромни личности са постигнали -  номинации за Нобелова награда за мир, огромно музикално наследство в джаз музиката и още.

Отлична работа на Борислава и Fine Acts.

Георги Парушев

Две колекции с поезия и един роман, публикуван през 2007 г. Това са художествените текстове, които оставя след себе си единственият публикуван ромски романист на Балканите - Георги Парушев.

Георги е превеждан на руски, английски, френски и ромски. Започва кариерата си като журналист в различни периодични издания. Често обаче текстовете му са отхвърляни от издателите заради ромските теми, с които се занимават. След демократичните промени е създател и редактор на ромското списание “Житан”.

Георги Парушев е редактор и на единствената антология на българските ромски писатели.

Иво Папазов (Ибряма)

“Свят ти се завива, ако следиш пръстите на Папазов…” така немски критик определя майсторството на Иво Папазов (Ибряма) по време на негово участие на фестивал в Бон.

Високата оценка за българския кларинетист от ромски произход идва не само от Германия. В края на 80-те години Ибряма успява да подпише договор с британския лейбъл Hannibal Records, с който издава два албума със смесица от джаз, тракийска народна, ромска и турска музика.

Срещата на Иво Папазов с музиката е още в детските му години, тъй като той произхожда от семейство на потомствени музиканти зурнаджии и кларинетисти. Започва да свири още като дете и създава първия си оркестър едва на 22 години.

Сали Ибрахим

С изпълнението си Софи Маринова успява да популяризира ромския химн “Василица”. Слабо известно за публиката обаче е името на автора на песента - Сали Ибрахим.

Сали е българска поетеса и общественичка от ромски произход. Тя е автор на пет поетични сборника, а стиховете й са преведени на испански, полски и сръбски. Поетесата е лауреат на много международни награди, сред които наградата на президента на Република Италия за стихосбирката й “Цигански видения”.

Усин Керим

1955 - 2003: това е периодът, в който един поет от ромски произход успява да създаде и публикува 11 книги с поезия.

Усин Керим израства в Тетевен и тъкмо там като ученик-бригадир започва да пише първите си стихове. В средата на 50-те става окръжен кореспондент на в. “Отечествен фронт” за Сливенски и Ямболски окръг. А по-късно и редактор на окръжните вестници в Хасково и Разградско.

Впоследстиве Усиин Керим се мести в Чепеларе, където прекарва по-голямата част от живота си. През 2010 г. Община Чепеларе учредява националната награда за поезия “Усин Керим”, която се връчва на всеки две години на български поети.

Чейя Стойка

Стотици хиляди роми са сред хората, загинали в концентрационни лагери по време на Втората световна война. Чейя Стойка е една от малкото, успели да оцелеят в Аушвиц.

Чейя е от ромски произход. Ражда се в годината, в която Адолф Хитлер идва на власт в Германия. В Аушвиц губи брат си и баща си. Загубата и преживяното в лагера тя разказва в книгата "Живеем в усамотение: спомените на ромите“. Публикувано през 1988 г., произведението е едно от първите, които разказват за преследването на австрийските роми от нацистите. “Посегнах към писалката, защото трябваше да се отворя, да крещя”, казва тя.

На 56 г. Чейя започва да рисува с "всичко, което може да сложи между пръстите”. С изкуството си тя успява да привлече международното внимание към съдбата на ромите по време на Втората световна война.

Васил Боянов - Азис

Провокативни клипове, популярност у нас и в чужбина и постоянно присъствие на музикалната сцена в последните 20 години. Това е Васил Боянов – Азис.

Най-популярното име сред изпълнителите от ромски произход у нас избира артистичния си псевдоним от името на главния герой в турски сериал. Освен с поредица от студийни албуми, сингли и концерти, Азис се изявява и в поредица от телевизионни предавания. В последните години участва в кампании в подкрепа на ЛГБТИ младежи и изявява позицията си за интеграцията на ромите.

Кармен Амая

Казват, че истинските фламенко танцьори нямат учители, защото носят музиката в кръвта си.

Една от ярките самоуки фламенко звезди, определяна като "най-великата испанска танцьорка от ромски произход на времето си“, е Кармен Амая. Започнала кариерата си едва на 4 години Кармен не просто танцува фламенкото, а прескача всякакви бариери, които среща по пътя си.

Научава се да изпълнява движенията с крака, които, заради скоростта си, дотогава са изпълнявани единствено от мъже. Танцува с панталон с висока талия, вместо с пола. Снима се във филми. Изпълнява фламенко в Белия дом по покана на Франклин Рузвелт, а по-късно и по покана на Хари Труман.

Яшар Маликов

Яшар Маликов е най-известният български композитор на ромски песни. Макар и без музикално образование, Яшар има зад гърба си дълга музикална кариера. От музикален оформител в Цигански театър “Рома” през организатор на радиопредавания с ромска народна музика, до създател на първите записи на Балкантон.

Освен на музикалното поле, Яшар е първи в друго поприще - през 1992 г. той написва първия Ромско-български речник.

Есма Реджепова

Поп музиката има своя крал, а ромската музика - кралица.

Есма Реджепова е първото име, на което ще попаднете, ако търсите информация за музиката на ромите. Есма е родена в село до Скопие през 1943 г.

Певицата е номинирана два пъти за Нобелова награда за мир заради хуманитарната си дейност. Макар да няма собствени деца, заедно със съпруга си Стево Теодосиевки тя отглежда 48 деца и осиновява 5. Част от тях се присъединяват към ансамбъла на Есма и Стево, а други развиват успешни музикални кариери.

С над 8000 самостоятелни концерти по света, над 100 авторски песни и 15 издадени албума, Есма Реджепова остава музикална легенда не само на Балканите, но и в целия свят.

 

Жан-Райнхарт – Джанго

Преди светът да заобича Джипси кингс сърцата на меломаните са туптели в ритъма на джипси-суинга и неговия създател.

Жан-Рейнхарт, известен с артистичния си псевдоним Джанго Рейнхарт, е джаз китарист от ромски произход, който създава стила джипси-суинг. На 18 години след инцидент с пожар в дома му част от пръстите на лявата ръка на музиканта се парализират. Напук на обстоятелствата и прогнозите на лекарите, че никога няма да хване китара отново, Джанго се научава повторно да свири брилянтно, като използва върху струните единствено показалеца и средния пръст от лявата си ръка.

Днес Джанго Рейнхарт е признат за един от най-великите китаристи на всички времена. Той оставя като музикално наследство нова техника за изпълнение на джаз китара и над 900 записа от магическия джипси-суинг.

С подкрепата на програма "Култура” на Столична община, Национален фонд "Култура  

бюлетин

още авангарт