Истории, които да следим както на малкия, така и на големия екран

Сериалите, превърнали се в добри филми. И обратно.

AртАкция откри вдъхновението за тази статия благодарение на компанията на NESCAFÉ® Dolce Gusto®.

Понякога и за феновете, и за създателите, е много трудно да се сбогуват с любими герои и истории. Често те се завръщат под различни форми – от сериал се превръщат във филм или обратното. Вижте няколко много ярки примери за това. 

ВЕРОНИКА МАРС

Любимото на всички момиче-детектив, нейните криминални разкрития и хората от обкръжението й са може би един от най-интересните примери за история, с която не можем да се сбогуваме. 

Когато за първи път излиза сериалът “Вероника Марс” през далечната 2004-та година, никой не очаква успеха и любовта, с които е посрещнат. Създател на историята е Роб Томас, който освен че е водеща сила зад сериала, е автор на книгите, по които е създаден. Главната героиня Вероника е смела тийнейджърка, чийто баща е бившият шериф в градчето Нептун, Калифорния. За една година обаче животът й се променя драстично. В историята на сериала се преплитат и други основни герои като богатото и разглезено момче Логан Екълс, новобранецът Уолъс и един от най-комичните образи на Дик Касабланкас. Кристен Бел, която е в образа на Вероника, е изключително привързана към героинята си от сериала. Когато след три сезона идва и краят на сериите, Кристен се опитва да помогне на Роб Томас да възроди историята. Това най-после се случва през 2014 година, когато Вероника Марс и обкръжението й се завръщат във филмова версия, спонсорирана от самите феновете, благодарение на специална кампания. Няколко години по-късно обаче, приключенията на Вероника продължават отново на малкия екран. Буквално преди дни излезе четвърти сезон на сериала, който беше възроден от Hulu и е заснет в абсолютно същата стилистика, тъй като екипът и актьорският състав продължават да се придържат към историята и да се завръщат към нея. А феновете ще сме верни до края и ще продължаваме да се надяваме на нови и нови истории от момичето детектив. 

 

ИМЕНИЕТО ДАУНТЪН 

Костюмна драма за огромно имение, където живее богато семейство и техния персонал, може би не е за всеки, но екипът на сериала “Имението Даунтън” доказа, че такава история има място в сърцата на много зрители. Особено, когато е направена качествено. Част от актьорите  буквално бяха изстреляни към други големи проекти след участието си в приключенията и интригите на семейство Кроули и техните служители. Сред тях са Лили Джеймс, Мишел Докъри, Алън Лийч, Тео Джеймс, Джесика Браун Финдли и Дан Стивънс, намерили реализация в огромни блокбъстъри или популярни сериали след това. Разбира се, не трябва да забравяме и черешката на тортата в сериала, а именно актрисата Маги Смит и нейната героиня, която е нестихващ извор на запомнящи се реплики. Тя определено е един от огромните козове на сериала!

Само след няколко седмици предстои да се пренесем в имението Даунтън на големия екран, тъй като семейство Кроули ще се приготвят за кралско посещение, а това може да означава само наслада за сетивата на всички зрители, които чакат тяхното завръщане вече четири години. 

BREAKING BAD

Почти съм убедена, че ако попитате заклет филмов фен да избере само един любим сериал, отговорът ще е “Breaking Bad”, преведен незнайно защо на български език “В обувките на Сатаната”. Един от най-добрите сериали правени някога разтърси зритлеите по света и обра всевъзможни награди. Актьорите Брайън Кранстън и Арън Пол превърнаха героите си Уолтър Уайт и Джеси Пинкман в истински любимци на целия свят, а създателят на историята Винс Гилиган положи усилия качеството на сериала да не се промени за нито един от петте сезона. И успя да го направи, което е огромна рядкост в този бизнес. Излезе и така наречения “spin off” на сериала или иначе казано история, която запазва един или няколко от героите и създава нов сериал за тях. “Better Call Saul” се завъртя около адвоката Соул Гудман и животът му преди да срещне Уолтър Уайт. След известни колебания дали да направят филмова версия, екипът обяви, че това ще се случи и то с двамата си титуляри начело. Последният сезон на сериала беше през 2013-та година, а догодина ще разберем дали седемгодишното чакане си е заслужавало. Работното заглавие на филма е “Greenbrier” и ще следи героя Джеси Пинкман. Но, Уолтър Уайт, за щастие, също ще участва в схемата. 

THE WALKING DEAD

Десет години и десет успешни сезона по комиксите на Робърт Къркман -  история, която се превърна истински световен феномен. Много актьори преминаха през сериала и част от тях се превърнаха в огромни звезди, както и огромни звезди се превъплътиха в обичани персонажи. Последният сезон на сериала започва на 6-ти октомври, но се оказва, че нещата далеч няма да завършат просто така. Догодина стартират други три сериала, единият от които ще се върти около женските персонажи, а актьорът Андрю Линкълн, който натъжи феновете с излизането си от историята миналата година след 9 години в ролята на  Рик Граймс, ще се завърне със собствен филм. 

ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ПРЪСТЕНИТЕ И ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ГАЛАКТИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ

Най-деликатно е да посягаш към класиките, но това ще се случи с две любими произведения, които ще се появат на малкия екран след като са имали своите доста добри филмови версии. От много време се говори за сериал по романите на Дж. Р. Р. Толкин и Амазон работят усилено по проекта, като преди дни обявиха творческия екип. Засега всички подробности се пазят в тайна, но стана ясно, че голяма част от екипа е работил по хитови сериали. Въпреки всичко - огромният успех на филмовите поредици “Властелинът на пръстените” и “Хобит” винаги ще бъдат първи в сърцата на феновете. 

Hulu пък отговарят на удара с подготовка за сериал по обичаното произведение на Дъглас Адамс – “Пътеводител на галактическия стопаджия”, който също има няколко филмови версии преди това. Любопитен факт е, че актьорът Мартин Фрийман е обединяващо звено с двете филмови продукции, тъй като той изигра Билбо Бeгинс в поредицата “Хобит”, но преди това, през 2005-та година, влезе в ролята на Артър Дент, главния герой от романа на Адамс. 

бюлетин

още авангарт