Филмите, които няма да видите по кината

Но не трябва да пропускате.

Киното е нещо специално. Като всяко изкуство обаче, и киното има способността да угажда, от време на време, на масите. Особено в сезон като сегашния. Дойдат ли топлите месеци, кината се пълнят с блокбъстъри, за които вече ви разказахме.

Затова пък ние сме ви приготвили една селекция от кино заглавия, които са по-нишови. Някои от тях намериха място в родните фестивали, някои дори не стигнаха и до там. Но това не означава, че не заслужават внимание. Ето ги!

Под сребърното езеро

Започваме с нещо ново, прясно и лятно. Този шантав, но приказно направен филм, е едва трети плънометражен проект на младия режисьор Дейвид Робърт Мичъл. Филмът, описан от своя създател като "трескав нео-ноар сън“, разказва за Сам – лишен от илюзии 33-годишен мъж, който открива мистериозната Сара в басейна на комплекса, където живее. Когато Сара изчезва, Сам се отправя на сюрреалистично търсене в Лос Анджелис, за да разгадае уликите около нейното изчезване, което го води в мрачните дълбини на мистерии, скандали и конспирация в Града на ангелите.

 

Суспирия

Лука Гуанданино адаптира с нов поглед, подход и няколко промени великолепния филм със същото заглавие на Дарио Ардженто. Резултатът - един от най-ярките и модерни арт хоръри. Визуално, пък и не само, "Суспирия“ е пиршество за очите... и душата, особено, ако си падате по този жанр. Новата версия на "Суспирия“ използва оригинала като скелет, по който започва да гради многопластов. пищен разказ. Лука Гуанданино добавя късове месо на правилните места, като доктор Франкенщайн, за да произведе свое собствено кино чудовище. Чудовище със съблазнителни бедра, стегнати гърди, студен поглед, сластен глас и похотливо подсъзнание.

 

Къщата, която Джак построи

Последният филм на Ларс фон Триер мина в някои наши кина като част от София Филм Фест миналата година. Крайно несъществено появяване за този филм. "Къщата, която Джак построи“ е гнусен, странен и шокиращ разказ на сериен убиец, който се изповядва пред вратите на Ада. Неговата история е изпълнена с ужас и похот. С творчество, както го нарича той, окъпано в кръв и мозък. Мат Дилън е просто великолепен в главната роля, а лудият Ларс, както го наричат повечето хора, дирижира този спектакъл на страха като истински майстор. 

 

Американски мед

Нещо по-старо, от 2016 година, но златно. Андреа Арнолд, която последно режисира втория сезон на "Големите малки лъжи“, създава това вкусно лятно кинобижу. "Американски мед“ успя да се появи и у нас, благодарение на фестивала So Independent. Цветна, емоционална история за порастването, любовта, сексуалното съзряване, окъпано в цветове, емоции, приключения из Америка и музика. А Шая Лабьоф е жестокият бонус, който върви към всичко това. 

Swiss Аrmy Мan

Още нещо от отминалите години, но също толкова добро. Swiss Аrmy Мan е филм, от който или ще изпаднете във възторг, или ще се притесните. Шантавото кино не е лъжица за всяка уста, но преодолеете ли предразсъдиците си, ще се влюбите. Разказ за мъж, развиващ странна и емоционална връзка с труп, който открива, докато е изхвърлен на самотен остров и се опитва да се прибере у дома. Даниел Радклиф и Пол Дейно – единият труп, другият задръстеняк, са най-чудесната двойка на голям екран за тази година.

 

You Were Never Really Here

Ако не сте попадали на последния филм на Лин Рамзи, сега е време да поправите грешката си. Хоакин Финикс прави великолепна роля като пенсиониран ветеран от войната и печели "Златна палма“ в Кан. Филмът проследява историята на героя му, който се опитва да помогне на малко момиче, но впоследствие се оказва забъркан в история с убийства, безсмислено насилие и отмъщение. Чудесен, тежък и тъмен разказ за най-прикритите човешки страхове и желания. 

 

Thoroughbreds

Дебютът на младия американец Кори Финли е странна лятна история за две момичета, които решават да извоюват свободата си, като убият доведения баща на едната от тях. До тук приликите с психо драмата на Питър Джаксън "Прелестни създания“ приключва. Забавен трилър за порастването и отговорностите, който ще ви разсее. А и младият Антон Йелчин прави една от последните си роли именно тук.    

бюлетин

още авангарт